Srbija isporučuje Josipa Gucića?

Hrvatski tajkun iz devedesetih Josip Gucić mogao bi biti prva osoba koju će Srbija izručiti Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Izvor: B92

Utorak, 06.07.2010.

11:16

Default images

Protiv njega je pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka, a bio bi isporučen tako što bi se primenio nedavno potpisan Sporazum o izručivanju vlastitih državljana između Srbije i Hrvatske.

Prema hrvatskim podacima, policija je raspisala poternice protiv šezdesetak osoba koje imaju državljanstvo Srbije, ali prema Sporazumu o izručenju, može tražiti ekstradiciju 12 lica.

To je zato što sporazum sa Srbijom predviđa da će se međusobno izručivati samo oni državljani koji su u drugoj zemlji procesuirani za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.

Svih dvanaest državljana Srbije čije će izručenje po sporazumu tražiti Hrvatska jesu, kao i Gucić, osumnjičeni za krivična dela korupcije, a za sada ne traži nikoga zbog organizovanog kriminala.

Gucić bi, prema pisanju Večernjeg lista, trebalo da ima državljanstvo Srbije jer potiče s Kosova, a otišao je u Srbiju krajem 2008. godine i odatle poručio da se ne namerava odazivati sudskim pozivima i dolaziti na postupke koji se još vode protiv njega u nekoliko sudova u Hrvatskoj.

Odlaskom u Srbiju on je želeo izbeći i izvršenje presuda koje su protiv njega već donete, a jedna od njih je dve godine zatvora zbog podmićivanja sudskog veštaka kome je obećao 50.000 eura da bi dobio pozitivno mišljenje u istražnom postupku koji je bio pokrenut.

Protiv Gucića i još četiri osobe koje su bile članovi uprave otvoren je i postupak zbog privatizacije Osječke pivare, i to zbog zlouptrebe položaja i falsifikovanja dokumentacije.

Sudi mu se i na Županijskom sudu u Rijeci, jer da je kao direktor Brodokomerca na kriminalan način stekao stan u tom gradu.

Vrhovni sud Hrvatske je prošle godine poništio presudu kojom je Gucić bio oslobođen za zlotrebu položaja, jer je prisvojio četiri miliona kuna (više od pola miliona evra) malverzacijama u dokapitalizaciji Slavonija osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: