Lučica: Brod star hiljadu godina

U priobalju Velike Morave kod sela Lučica meštani su pronašli ostatke čamca od drveta dugačkog oko 14,5 metara star najverovatnije oko hiljadu godina.

Izvor: B92

Nedelja, 04.07.2010.

10:06

Default images

Čamac je napravljen od jednog debla hrasta, a u požarevačkom muzeju procenjuju da je bio deo većeg plovila i da potiče iz ranog srednjeg veka.

Čamac je smešten privremeno u portu crkve u Lučici, a strucnjaci bi trebalo da utvrde koliko je zaista star i za šta je služio.

Čamac je otkrio meštanin Lučice Ivan Milenković pre oko dve godine, a tek krajem prošle nedelje uspeo je sa prijateljima i uz pomoć mehanizacije da provilo izvuče iz reke i doveze ga do porte lokalne crkve gde se sada nalazi.

"Prvi put kada sam ga video nisam znao da je u pitanju čamac. Kada ga je voda skoro celog otkrila, sakupio sam prijatelje, izvadili smo ga i transportovali do crkve. Skupili smo tridesetak ljudi, ali nismo mogli da ga utovarimo. Morali smo da pozovemo prijatelje koji su imali kamione i gradjevinske mašine. Težak je sigurno do dve tone", rekao je Milenković.

Milenković kaže da su čamac iz Velike Morave izvlačili u nekoliko navrata tokom nedelju dana.

U požarevačkom muzeju navode da će precizniji podaci o starosti plovila biti poznati posle ispitivanja.

"Čamac je izrađen od debla hrasta starog oko 150 godina, a grub način obrade drveta ukazuje na period od pre oko hiljadu godina i slovenske naseobine na ovom području", kazao je istoričar Miroljub Manojlović.

Prema njegovim rečima, po svojoj veličini i obliku ovaj predmet je jedinstven u Srbiji.

"Već imamo jedan čamac iz jednog komada izdubljenog hrasta, ali je daleko manjih dimenzija, dužine šest ili sedam metara. Predmet takvih dimenzija i oblika nije se do sada našao u Srbiji, koliko je meni poznato", naveo je Manojlović.

U narednom period biće preduzete mere na zaštiti čamca od fizičkih i atmosferskih uticaja.

"Ukoliko se utvrdi da je unikatan, može dobiti i status kulturnog dobra", dodao je Manojlović.

Meštani Lučice žele da čamac ostane u selu kao turistička atrakcija. U muzeju kažu da će zbog svoje veličine svakako izazivati pažnju znatiželjnika bilo gde da se nalazi, ali ističu da je trenutno najbitnije da se zaštiti od propadanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: