Propada rod lubenice

Oko 80 procenata ovogodišnjeg roda lubenice u Srbije propalo je zbog loših vremenskih uslova.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

15:53

Default images

Prve domaće plodove, počećemo da jedemo tek ove nedelje kada možemo da očekujemo i pad cene.

Mali broj proizvođača koji su sačuvali svoju lubenicu moći će da računaju na dobri zaradu, dok će svi ostali teško isplatiti ulaganja.

Prošle godine u ovo doba, u Deronjama se, na njivi Milibora Dimića, uveliko se tovarila lubenica. Međutim, danas je srećan svaki bostandžija koji uopšte ima lubenicu makar i ovako zakasnelu.

"U Derojnama je rod sačuvan jer se kalme lubenica. Dešavalo se da i oni koji su sadili iz semena podignu zasad ali ga potuče grad“, kaže Milibor Dimić.

Više je razloga zbog kojih je sačuvan rod na ovoj parceli. Ovo je lubenica koja je kalemljena na tikvu. Koren tikve za razliku od korena lubenice podnosi i temperature i ispod 10 stepeni celzijusa.

Uz to - program zaštite za ovu godinu je podrazumevao korišćenje sistemičnih fungicida , sredstava protiv gljivica sa kratkom karencom – zbog čega je broj prskanja morao da bude veliki.

Troškovi proizvodnje lubenica u Srbiji su 80 odsto veći nego prošle godine. Ipak, magistar zaštite bilja Petar Mitrović, koji je vodio zaštitu, smatra da je s obzirom na okolnosti uspeh što će lubenica uopšte biti brana.

"Ovo je najteža godina u posleđnih deset, niske temperature i puno padavina su doveli do toga da je zaštita veoma teška“, navodi Mitrović.

Ne postoji tačan podatak koliko će se novca dati na uvoz lubenica ove godine, ali se pretpostavlja da se radi o milionima evra. Konačna suma bi bila i veća da standard građana nije toliko nizak da većina ne može da priušti skupe lubenice iz uvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: