U septembru o kandidaturi Srbije?

Belgijski ministar spoljnih poslova kaže da će šefovi diplomatija EU u septembru vrlo verovatno ponovo razgovarati o kandidaturi Srbije.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2010.

18:00

Default images

Belgijski ministar Stev Vanakere kazao je u Briselu da bi evropski ministri tada trebalo da razmotre dalje koraka ka kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Predstavljajući program belgijskog predsedništva evropske 27-orice, od 1. jula, Vanakere je istakao da je polovinom juna već odlučeno da se krene u ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Vršilac dužnosti šefa diplomatije, pošto je belgijska vlada u ostavci, Vanakere je objasnio da Evropska 27-orica ni na koji način ne žele da u slučaju Beograda koče, već da, naprotiv, slede logiku primenjenu i prema drugim zemljama koje idu ka članstvu u EU.

Kako je naglasio, srpskom kandidaturom će se EU "vrlo verovatno pozabaviti kada u septembru zajedno sa predsedavajućim Evropskog saveta Hermanom van Rompejem i ministrima spoljnih poslova EU ponovo budemo raspravljali o spoljnoj politici" evropske 27-orice.

Belgijski ministar inostranih poslova je time odgovorio i na pitanje kako se gleda na izjavu srpskog predsednika Borisa Tadića da EU treba da se izjasni da li želi da nastavi i ubrza integraciju Zapadnog Balkana u Uniju.

Na pitanje kako će belgijsko predsedništvo postupiti prema u julu očekivanoj odluci Međunarodnog suda pravde o legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Vanakere je uzvratio da je to pitanje od velikog značaja.

"Mi ćemo stvoriti klimu u kojoj će kroz dogovor ministara inostranih poslova EU i visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton mnogo više biti ispoljena logika da govorimo jednim glasom, nego što je to bilo u prošlosti", rekao je šef belgijske diplomatije.

Vanakere, koji je zajedno sa premijerom u ostavci Ivom Letermom, predstavio program belgijskog predsedavanja EU, naglasio je da će biti umnoženi kontakti sa zemljama Zapadnog Balkana u procesu proširivanja.

Zemljama Zapadnog Balkana se pruža mogućnost ulaska u članstvo uz nužne reforme i dinamiku koju ćemo mi snažno podstaći u svojstvu predsedavajućeg, rekao je belgijski ministar.

"Moja uloga će biti da dajem predloge kao pošten posrednik koji će postavljati mostove imajući stalno na umu nužnost ostvarivanja opipljivih rezultata" u reformama u zemljama koje teže članstvu u EU, rekao je Vanakere.

On je stavio do znanja da se u pregovorima s Hrvatskom o članstvu EU približava konačnom cilju, a belgijski premijer, na pitanje kad će se to dogoditi, je odgovorio da se to ne može još uvek proceniti.

Belgijski zvaničnici su stavili do znanja i da se ne može reći kad bi mogao biti okončan postupak koji vodi ukidanju viza EU za Albaniju I Bosnu I Hercegovinu.

U programu belgijskog predsedništva EU je navedeno da je "Evropska unija spremna da nastavi proces proširivanja" i da će "ritam te integracije biti utemeljen na sopstvenim zaslugama svakog od kandidata" za članstvo u Uniji.

"U skladu sa porukom ministarskog sastanka (EU-Zapadni Balkan) 2.juna u Sarajevu, predsedništvo EU će delati na ostvarivanju pridruženja Zapadnog Balkana, u skladu s utvrđenim postupkom i napretkom u reformama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: