HR: Optužnice za ratni zločin

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv sedmorice pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojsk ezbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 21.06.2010.

14:27

Default images

Okrivljeni se terete da su 9. i 10. septembra 1995. na širem području mesta Mlinište zarobili šest pripadnika Vojske RS, a zatim ih po komandi likvidirali.

Protiv svih okrivljenika je predloženo produženje pritvora zbog težine dela", saopštilo je Državno tužilaštvo.

Među optuženima je zamenik komandnta Puma brigadir Emil Crnčeckoji, donedavno zamenik načelnika Operativne uprave Glavnog štaba Hrvatske vojske.

Osim Crnčeca, optužnica tereti i Nenada Jurinca te Tihomira Čavorića, kao i Antu Novačića, Roberta Precehtjera, Gorana Gaća i Roberta Bevaka.

Ubijeni su tada ratni zarobljenici Radoslav Lakić, Pere Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedna za sada neidentifikovana muška osoba.

Mrtva tela ratnih zarobljenika Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića i Borislava Vukića ekshumirana su 16. jula 1996. godine iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča, dok je mrtvo telo Radoslava Lakića razmenjeno na graničnom prelazu Stara Gradiška 4. avgusta 1997. godine.

Svi optuženi u pritvoru su od 21. oktobra prošle godine, kada su uhapšrni posle prisluškivanja i tajnog praćenja.

"Pumama" ukinut pritvor

Zagrebački Županijski sud, suprotno zahtevu tužilaštva, ukinuo je pritvor sedmorici bivših pripadnika Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske "Pume", optužene da su u akciji "Maestral 2" u septembru 1995. streljali šestoricu srpskih ratnih zarobljenika.

Zapravo, vanraspravno veće Županijskog suda nije prihvatilo predlog tužilaštva da se optuženima produži pritvor u kome se nalaze od 21. oktobra 2009, objasnio je portparol zagrevačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Sedmorica bivših pripadnika "Pume" će suđenje najverovatnije dočekati na slobodi, jer ovu odluku može promeniti samo Vrhovni sud koji treba da odlučuje o žalbi tužilaštva.

Međutim, u tužilaštvu nije bilo moguće saznati da li su se žalili na odluku o ukidanju pritvora optuženima za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: