Kirgizija: Raseljeno 400 000 ljudi

Pretpostavlja se da je 400 000 ljudi, odnosno dvanaesti deo ukupne populacije Kirgizije, napustio svoje domove kako bi pobegao od međuetničkog nasilja.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 18.06.2010.

08:31

Default images

Ovaj podatak dolazi iz Ujedinjenih nacija, dok je ogroman broj izbeglih u kampovima duž granice sa Uzbekistanom bez osnovnih uslova za život.

Većina su žene, a registrovano je i stotine trudnica. U Kirgiziji je do prošle nedelje živelo oko 800 000 etničkih Uzbeka.

Najgore međuetničko nasilje, nezabeleženo decenijama, potresa centralnu Aziju. Mrtvih je više od 200, a Uzbeci, čija su naselja spaljena, ubrzano napuštaju zemlju i kreću se ka granici sa Uzbekistanom.

"Oni ubijaju decu, siluju devojčice od jedva 12-13 godina. Šta ćemo da jedemo? Ako se vratim, šta ću da radim? Moja deca nemaju nadu u život tamo. Želim da ostanem ovde, ne želim da mi deca idu tamo“, kaže Makabo Ramzanova, koja je pobegla iz Oša.

"Ovo je naša domovina, to piše u našim pasošima i pasošima naših predaka. Ako ih pogledate, piše: grad Oš, a Oš nije kirgizijski. To je naša zemlja, to je zemlja Uzbeka, ne njihova“, reči su Delfuze Usmonove nakon što je napustila rodni grad.

Sa uzbečke strane čuju se optužbe da kirgizijska vojska ostaje po strani ili čak učestvuje u napadu na Uzbeke, koji su se našli na udaru većinskih Kirgiza. Vojska odbacuje takav stav uz napomenu da je razdvajanje dveju strana posao policije. Dve zajednice optužuju jedna drugu za silovanje žena i devojčica. Svedoci tvrde da je ubijeno mnogo Uzbeka.

"Oni su došli u kamp pred naletom strašnog nasilja. Dakle, našli su utočište. Na primer, ovaj kamp je veoma dobar. Ovde se osećaju bezbedno. Ali, kako dani prolaze, sve će se više pitati o svojoj budućnosti. Moraće da saznaju odgovor na pitanje šta će se desiti s njima“, kaže Kelvin Vajt, iz organizacije „Lekari bez granica“.

Kirgizijska prelazna vlada odgovornost za nasilje vidi u nedavno smenjenom predsedniku Kurmanbeku Bakijevu. Iz vlade se čuje da je Bakijev slao maskirane ljude koji su sa ski maskama ubijali i Kirgize u Uzbeke. Bakijev je iz Belorusije odbacio optužbe.

Otunbajeva posetila Oš

Predsednica privremene vlade Kirgizije Roza Otunbajeva posetila je Oš, poprište međuetničkih sukoba, i najavila da će oblast biti obnovljena.

Ona je sletela vojnim helikopterom u Oš, gde bi trebalo da se sastane sa lokalnim liderima, javile su svetske agencije.

"Obnovićemo grad Oš bez obzira na sve, kako bi narod mogao da se vrati svojim kućama", rekla je Otunbajeva tokom posete, saopštila je vlada.

Otunbajeva je, u intervjuu za ruski dnevnik "Komersant", izjavila da bi broj poginulih u nemirima mogao da bude 10 puta veći od zvaničnih brojki, odnosno oko 2.000.

U međuetničkim nemirima koji su počeli 10. juna u gradu Ošu i susednim mestima na jugu Kirgizije poginulo je oko 200, a ranjeno gotovo 2.000 ljudi, prema navodima kirgiskog ministarstva zdravlja.

Međunarodni posmatrači su upozoravali da je broj mrtvih, verovatno, mnogo veći od zvaničnog bilansa, jer su mnogi ubijeni sahranjivani odmah, na dan pogibije.

Stanje u Ošu se smirilo, mada se i dalje povremeno čuje pucnjava. Ulice su još prekrivene ruševinama i ostacima spaljenih automobila, a deo gde žive Uzbeci odvojen je barikadama od ostatka grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: