Moskva uputila kritike zbog Irana

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je kritikovalo dodatne američke i evropske sankcije protiv Irana, uvedene uz sankcije koje su ranije zavele UN.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 17.06.2010.

20:49

Default images

SAD i EU pokazuju zanemaruju stav Rusije a sankcije potkopavaju međunarodna nastojanja za okončavanje spora sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa, smtraju u Moskvi.

Rusija je podržala četvrtu rundu sankcija UN zavedenu prošle nedelje protiv Irana zbog sumnje da ta zemlja razvija proizvodnju nuklearnog oružja.

SAD su u sredu uvele svoje, dodatne sankcije protiv Irana, a EU je to učinila danas.

Predsednik Rusije Dmitri Medvedev iduće nedelje dolazi u Vašington na sastanak sa svojim američkim kolegom barakom Obamom. Na dnevnom redu biće i pitanje nukelarnog programa Irana.

Mada najpre uzdržana, Rusija je glasala za američki predlog novih sankcija UN protiv Irana. Sumnja se da Iran, pod okriljem razvoja nuklearne enrgije za civilne namene, priprema atomsku bombu.

Američki ministar: Stav Rusije prema Iranu "šizofren"

Sekretar za odbranu SAD Robert Gejts nazvao je "šizofrenim" stav Rusije prema Iranu jer Moskva ponekad vidi Iran kao pretnju svojoj bezbednosti, a ponekad kao trgovinskog partnera.

"Oni (Rusija) priznaju opasnost koju za njih predstavlja Iran, ali vide i da tu ima trgovinskih mogućnosti, po čemu, iskreno, nisu usamljeni u Evropi", rekao je Gejts u jednom komitetu Kongresa SAD, kritikujući i trgovinske veze Irana i Evropske unije.

Na molbu senatora da to prokomentariše, Gejts je odgovorio: "Upravo ukazujete na primer šizofreničnog pristupa Rusije".

Na istoj sednici u Kongresu, državni skeretar SAD Hilari Klinton je rekla da Moskvu treba ubediti da Teheran "ne želi samo da razvije mirovni nuklearni kapacitet, već i da - po nama - dođe do nuklearnog oružja".

Klintonova je, međutim, rekla da je raduje što Rusija "deli našu zabrinutost u vezi sa Iranom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: