Josipović i Kosor osuđuju koncert

Hrvatski predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor najoštrije su osudili isticanje fašističkih obeležja na koncertu koji je organizovan u Splitu.

Izvor: FoNet, Tanjug

Sreda, 16.06.2010.

19:24

Default images

Koncert je održan s namerom podrške hrvatskim generalima i njihovoj odbrani pred Haškim tribunalom.

U zajedničkom saopštenju, poštujući nezavisnost HRT-a kao javnog servisa, Josipović i Kosorova su upozorili na zakonsku obavezu HRT-a oko promovisanja javnih interesa.

Oni su pozvali rukovodstvo HRT-a na odgovorno ponašanje i hitno usvajanje mera po kojima će se ubuduće momentalno prekinuti emitovanje programa u slučaju isticanja ili veličanja totalitarnih ideologija.

Predsednik Josipović je, kao vrhovni komandant hrvatski oružanih snaga, pokrenuo istragu o učešću aktivnih vojnih lica na pomenutom skupu, kako pevačke grupe "Sveti Juraj" koja je učestvovala u programu, tako i visokih oficira i zvaničnika Ministarstva odbrane.

Premijerka Kosor u potpunosti podržava odluku predsednika Hrvatske, navedeno je u saopštenju.

Koncert i njegovo direktno prenošenje na HRT u ponedeljak je oštro osudilo 17 uticajnih nevladinih organizacija.

One su naglasile da je to bila ratnohuškačka propaganda kojom se negiraju utvrđene činjenice o ratnim zločinima.

Čuđenje zbog prenosa koncerta iskazano je i u diplomatskim krugovima koji su i ranije iskazivali nezadovoljstvo time što hrvatske vlasti finansiraju odbranu generala Ante Gotovine uz sredstva koja advokati dobijaju od Haškog suda.

Mediji su zabeležili i da se na koncertu nekoliko puta čuo ustaški pozdrav "za dom spremni" uz ispružene ruke, a da HRT nije reagovao na to jer nisu stišali ton, niti se voditelj ogradio od toga.

Snimak koncerta zatražila je i policija u Splitu kako bi utvrdila počinioce nezakonitog ponašanja.

Na koncertu, koji je održan u nedelju uveče, prikupljan je novac kojim će se platiti pravna pomoć hrvatskim generalima u Hagu, Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Od tog novca, 30 odsto ide onima koji su u pritvoru u Hrvatskoj, a među njima je i pravosnažno osuđeni Mirko Norac.

Oštra reakcija Evropljana

Humanitarni koncert "Za istinu", koji je održan u Splitu, proizrokovao je oštru reakciju evropskih diplomata u Hrvatskoj, koja bi se mogla vrlo negativno odraziti na potencijalno otvaranje novog poglavlja u pregovima Hrvatske za članstvo u Evropskoj uniju (EU), pišu zagrebački mediji.

Kako prenosi portal Index.hr, "neke od najjačih ambasada u Hrvatskoj loše su reagovala na izjave koje su se mogle čuti na koncertu, a otežavajuća okolnost je što su se prozivanja Haškog suda mogla pratiti na hrvatskoj državnoj televiziji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: