Zakonodavstvo ključno na putu ka EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio da je za evrointegracije ključno usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnim tekovinama EU.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2010.

15:04

Default images

Dežer je rekao da je za zemlje koje žele da uđu u EU bitno da dobro planiraju proces harmonizacije zakondavstva s pravnim tekovinama EU.

"Ovde u Srbiji smo prilično srećni s pristupom koji je razvijen u nacionalnom programu za evropske integracije koji je postavio prioritete", rekao je Dežer dodajući da je ovaj pristup već dao rezultate.

Na otvaranju dvodnevnog međunarodnog naučnog skupa "Harmonizacija zakonodavstva Srbije sa pravom Evropske unije" on je pozdravio odluku saveta ministara EU u ponedeljak o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Do sada smo imali neformalna tela koja su nadzirala proces (evrointegracija), imali smo prelazni sporazum, a sada ćemo s perspektivom SSP-a imati potpuni pogled na politike značajane za zemlju koja želi da uđe u EU", rekao je Dežer.

Sada treba uraditi sve što se može kada je reč o pristupnim pregovorima, jer će to mnogo značiti kada pregovori zaista počnu, rekao je Dežer i naveo da pojedinačna poglavlja u tim pregvorima ne mogu ni biti otvorena ako zemlja ne zadovoljava određene uslove.

Dežer je objasnio da se pravne tekovine EU (acquis communautaire) sastoje od 20.000 stranica zakona razvijanih tokom vremena koji se i dalje razvijaju.

Svaka zemlja koja želi da uđe u EU mora da usvoji te zakone, jer nema zajedničkog tržišta, valute i šengenskog prostora, ako nema jedinstven pravne tekovine, rekao je Dežer i dodao da o tim pravnim tekovima nema pregovora, već ih svaka "zemlja koja kuca na vrata EU" mora u potpunosti usvojiti i primeniti.

"Harmonizacija pravnih tekovina ne znači prosto da možete uraditi'kopi/pejst' zakona EU i preneti ih u nacionalno zakonodavstvo", podvukao je Dežer dodajući da je harmonizacija sveobuhvatna aktivnost koja pretpostavlja usklađivanje i reformu celokupnog zakonodavstva od najmanjih zakona do ustava.

Šef delegacije EU u Srbiji je istakao da je pored kvantiteta usklađivanja zakona bitan i njihov kvalitet, jer će od toga zavisiti njihovo sprovođenje.

Dežer je rekao da je potrebno da zemlja mnogo investira u administrativne kapacitete i ocenio da različita ministarstva u Srbiji imaju različit kapacitet za evrointegracije.

On je rekao EU u usklađivanju zakonodavstva Srbiji pomaže finansijski - 200 miliona evra godišnje, ali i nudi tehničku pomoć i ekspertizu svojih stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: