SLO: Bez referenduma o izbrisanima

Slovenački Ustavni sud odlučio da neće biti novog referenduma o "izbrisanima", kojima se predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar javno izvinio.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2010.

12:19

Default images

Ustavni sud Slovenije je saopštio da bi na eventualnom referendumu moguća odluka da se odbije zakon kojim se uređuje status "izbrisanima" imala protivustavne posledice.

Ovaj referendum su predlagali poslanici najveće slovenačke opozicione stranke, koju vodi bivši premijer Slovenije Janez Janša i poslanici Slovenačke nacionalne stranke

Oni su tražili da se na referendumu odlučuje o promenama zakona koji je omogućio da se "izbrisanima" vrate izgubljeni status i prava.

Predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar je odluku Ustavnog suda pozdravio i javno se izvinio "izbrisanima", odnosno svim građanima nekadašnjih jugoslovenskih republika koje su slovenačke vlasti 1992. godine izbrisale iz registra stalnih stanovnika Slovenije.

Time je skoro 26.000 ljudi, među kojima su bila i deca, ostalo bez svih svojih građanskih prava, uključujući i prava na lične dokumente, rad, penzije, socijalno i zdravstveno osiguranje.

Tim povodom je slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal izjavila da je Slovenija konačno završila sa prošlošću.

Odluku Ustavnog suda Slovenije je pozdravio i Amnesti Internešnal Slovenije i druge mirovne organizacije, kao i Civilna inicijativa izbrisanih aktivista, koje su, ovim povodom saopštile da je najvažnije da slovenačka vlast i javnost postanu svesni da o pravima manjine ne može i ne sme da odlučuje većina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: