Istraga Izraela o upadu na konvoj

Izraelska vlada dala je odobrenje za zvaničnu istragu upada izraelskih mornaričkih komandosa na konvoj brodova koji su nosili pomoć pojasu Gaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

16:07

Default images

Istragu će predvoditi penzionisani sudija Vrhovnog suda Jakov Tirkel.

U komisiji će biti i dva strana posmatrača: dobitnik Nobelove nagrade za mir Dejvid Trimbl iz Severne Irske i bivši glavni vojni tužilac Kanade Ken Vatkin.

Izrael je kasno sinoć najavio osnivanje nezavisne javne komisije za istragu upada na brodove sa 10 000 tona pomoći Palestincima, kada je ubijeno devet propalestinskih aktivista, turskih državljana.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je na početku današnje sednice vlade rekao da je glavni cilj istrage da se dokaže svetu da je operacija izraelske mornarice bila odgovarajuća i u skladu sa međunarodnim standardima.

"Odluka vlade će staviti jasno do znanja svetu da Izrael postupa legalno, odgovorno i potpuno transparentno", rekao je Netanijahu.

Izrael se našao na udaru oštrih kritika širom sveta zbog smrtonosnog upada koji se dogodio 31. maja na oko 60 kilometara od izraelske obale Sredozemnog mora.

Uključenje stranih posmatrača u istragu trebalo bi da doprinese njenoj verodostojnosti.

Izrael je ranije odbacio predlog UN za međunarodnom istragom, ali je pristao da dva stranca uključi u svoju komisiju, a izraelski ministri su na to jednoglasno pristali.

Ona će ispitati i legalnost blokade pojasa Gaze, kao i legalnost akcija mornarice.

Komisiju će predvoditi Jakov Tirkel, a članovi će biti Šabtaj Rozen (93), profesor međunarodnog prava, ekspert za pomorsko pravo, dobitnik izraelske nagrade za pravo i laureat nagrade Hag u međunarodnom pravu i general-major, u rezervi, bivši predsednik izraelskog Instituta za tehnologiju Amos Horev.

SAD su odmah pohvalile odluku da se istraži upad, u kome su mornarički komandosi pucali na propalestinske aktiviste, pošto su naišli na neočekivano jak otpor na najvećem brodu, od ukupno šest u flotili pomoći blokiranoj palestinskoj teritoriji.

"Izrael ima vojni pravni sistem koji odgovara međunarodnim standardima i sposoban je da vodi ozbiljnu i verodostojnu istragu", navedeno je u saopštenju Bele kuće, u kome se ističe da se očekuje da Izrael predstavi rezultate otvoreno i da istraga bude brza.

Potez Izraela označen je kao važan korak napred.

Strani posmatrači će učestvovati u radu komisije, ali nije obelodanjeno koja će im biti ovlašćenja.

U saopštenju biroa izraelskog premijera definiše se mandat komisije i pitanja kojima će se baviti.

Ona će ispitati poziciju Turske, imajući u vidi da je najveći brod u konvoju Mavi Marmara plovio pod turskom zastavom, akcije koje su preduzeli organizatori konvoja, posebno islamska dobrotvorna organizacija IHH, sa sedištem u Turskoj, a koja, navodno, ima veze s terorističkim organizacijama, kao i identitet učesnika konvoja i njihove namere.

Komisija će moći da pozove bilo koju osobu ili organizaciju da svedoči ili da neku informaciiju.

Netanijahu je naredio da izraelska vlada i agencije u potpunosti sarađuju s istragom.

Međutim, u istrazi same vojne operacije, ili bilo koje akcije odbrambenog personala, komisija će biti ovlašćena da dobije uvid samo u dokumente koji su direktno relevantni, navode izraelski mediji.

Ona će dobiti nalaze unutrašnje vojne istrage koju predvodi general-major Giora Ejland. Ako komisija zaključi da je vojna istraga nedovoljna, tražiće dodatna ispitivanja.

Očekuje se da će izraelski premijer, ministar odbrane i drugi ministri, kao i načelnik Generalštaba, svedočiti pred komisijom. Rok za završetak njenog rada nije određen i tek treba da se odluči da li će saslušanja biti otvorena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: