SZO: Slaba aktivnost novog gripa

Pandemija virusa gripa A H1N1, prva u 21. veku, izazvala ukupno 18.156 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od sezonskog gripa, objavila SZO.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2010.

12:40

Default images

"Virus, koji je tresao planetu nakon pandemijske uzbune koju je SZO lansirala 11. juna 2009, sada je globalno gledano slabe aktivnosti u svetu", kaže portparol SZO Gregori Hartl.

SZO je saopštila i da se virus H1N1 sporadično širi u oblastima s umerenom klimom na južnoj polulopti Zemlje koja ulazi u zimski period, dok je u tropskim oblastima prenošenje aktivno, ali u padu.

Hartl je, međutim, upozorio da treba i dalje biti obazriv, pre svega kada se radi o osobama iz rizične kategorije kao što su trudnice i mladi.

On je naveo i da bi H1N1 trebalo `veoma verovatno` da ostane dominantan virus i naredne zime, ali i da će precizni podaci vezani za taj virus biti poznati tek za dve godine, kada bude nestao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: