Počela simulacija putovanja na Mars

Šestočlani međunarodni tim naučnika koji se oprostio od spoljnog sveta na godina i po dana započinje eksperiment simulacije puta na Mars u realnom trajanju.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2010.

19:27

Default images

Eksperiment finansiraju Rusija, Kina i Evropska svemirska agencija.

U modelu svemirske kapsule bez prozora posada od tri Rusa, jednog Francuza, Italijana-Kolumbijca i Kineza će tokom 520 dana živeti u spartanskim uslovima - 250 dana "do Marsa", 30 dana "istraživanja" na tlu planete i 240 dana za "povratak na Zemlju".

Komuniciraće sa spoljnim svetom preko interneta sa zastojem i povremenim prekidima da imitira efekte putovanja svemirom.

Ješće hranu u konzervi sličnu onoj koja se koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici i tuširaće se jednom u deset dana.

"Neizmerno sam srećan što sam deo ovog projekta, a moj primarni cilj je da u naučne svrhe sakupimo dovoljno dobrih podataka i da podignemo svest o tome koliki je značaj letova u svemir kako bismo za nekoliko godina stvarno leteli na Mars", kazao je Diego Urbina, italijansko-kolumbijski astronaut.

Pre početka eksperimenta članovi tima su rekli da su sigurni da će poduhvat uspeti.

"Reč je o simulaciji leta u svemir i možda nije pitanje života i smrti, ali u nekim aspektima mislim da je čak i važnije od toga, jer je u pitanju budućnost ljudskih bića. Siguran sam kao i ostatak moje posade da ćemo uspeti da savladamo sve teškoće u ovom dugom eksperimentu", kaže Jue Vang, kineski član posade.

Glavni zadatak eksperimenta Mars-500 jeste da se ispita efekat duge izolacije kako bi se pomoglo posadi da se u budućem pravom letu na Mars bolje nosi sa umorom i pre svega stresom.

"Najviše će mi nedostajati porodica, zatim sunce, svež vazduh, a tokom ove izolacije od godinu i po dana, nećemo ih videti, kao ni sunce jer nemamo prozore”, rekao je Roman Šarls, francuski astronaut.

Model svemirskog broda izrađenog za eksperiment sastoji se od povezanih modula ukupne zapremine od 550 kubnih metara. Takođe je izgrađen i odvojen deo koji imitira površinu Marsa za simulaciju sletanja na tu planetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: