Ban: Odmah prekinuti blokadu Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da Izrael treba odmah da prekine blokadu Gaze.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 03.06.2010.

00:42

Default images

"Napad izrealske vojske u Sredozemnom moru, u kojem je poginulo najmanje devet osoba, skrenuo pažnju svetske javnosti na blokadu teritorije koja već dugo traje", rekao je on.

"Blokada je kontraproduktivna, neodrživa i nemoralna. Treba smesta da bude prekinuta", naveo je Ban, posle razgovora sa ambasadorima stalnih članica Saveta bezbednosti UN i predstavnicima Izraela, Turske i arapskih zemalja pri UN.

Izraelska vojska je 31. maja u Sredozemnom moru napala jedan od šest brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze, koji su pod izraelskom blokadom od 2007, kada je vlast preuzeo radikalni palestinski pokret Hamas.

Generalni sekretar UN ranije je rekao da je "šokiran napadom izraelske vojske i da osuđuje to nasilje".

SAD protiv rezolucije UN- a o napadu

SAD su glasale protiv rezolucije Saveta UN-a za ljudska prava, kojom se osuđuje Izrael zbog napada na konvoje brodova koji su nosili pomoć pojasu Gaze.

Portparol Stejt departmenta Filip Krauli rekao je da SAD smatraju da Izraelu nije data mogućnost da istraži šta se dogodilo u tom incidentu."Ta rezolucija predstavlja istrčavanje sa zaključcima.

Izrealu nije pružena prilika da sprovede istragu, a sva odgovornost je svaljena na Izrael, što je neprihvatljivo", rekao je Krauli.Portparol Stejt departmenta je podsetio da su SAD podržale predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti UN u kome se zahteva hitna, kredibilna, transparentna i nepristrasna istraga.

"I dalje verujemo da je Izrael u najboljoj poziciji da sprovede istragu o tom incidentu. Želimo da to bude kredibilna istraga i o tome razgovaramo sa Izraelom i sa državama koje bi možda učestvovale", rekao je Krauli.

On je dodao da Vašington podržava istagu koja će ispuniti međunarodne standarde, odnosno biti sprovedena na takav način da je međuanrodna zajednica smatra kredibilnom. Portparol Stejt departmenta nije želeo da komentariše izraelske tvrdnje da turska Fondacija za ljudska prava i slobode i humanitarnu pomoć (IHH), koja je organizovala konvoj za Gazu, podržava ekstremističko nasilje i da, čak, ima veze sa Al Kaidom.

Krauli je dodao da se zna da su visoki predstavnnici IHH imali kontakte u Turskoj, Siriji I Gazi sa predstavnicima Hamasa u protekle tri godine, "što je dovoljno da izazove zabrinutost", aIi da IHH nije na američkoj listi terorističkih organizacija.

Zahtev za međunarodnu istragu

Savet za ljudska prava UN odlučio je da se pošalje međunarodna komisija u Izrael, kako bi se ispitale okolnosti smrtonosnog upada izraelskih mornaričkih komandosa na konvoj brodova koji je nosio pomoć pojasu Gaze.

Savet je usvojio rezoluciju sa 32 glas za, tri protiv i devet uzdržanih. Protiv su glasale SAD, Norveška i Italija, a ostale zemlje EU su se uzdržale, kao i Japan, prenose izraelski mediji.

U nacrtu rezolucije, koju su sponzorisale arapske države, oštro se osuđuje Izrael i navodi da je ta zemlja prekršila međunarodno pravo kada je preuzela kontrolu nad brodovima nasred Sredozemnog mora.

Rezolucija poziva Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze i snabde ga momentalno humanitarnom pomoći, uključujući hranu, gorivo i lekove.

Zemlje EU su rekle da su pokušale da promene reči u dokumentu kako bi mogle da glasaju za, ali bez uspeha.

Holandija je rekla da Savet za ljudska prava ne bi trebalo da ide izvan odluke Saveta bezbednosti UN početkom ove nedelje, u kojoj su osuđeni akti koji su doveli do smrti prilikom upada i poziva na "verodostojnu i transparentnu" istragu bez nametanja prirode istrage, ističu izraelski mediji.

Istovremeno podsećaju da je usvojena rezolucija slična onoj koju je Savet usvojio posle tronedeljne izraelske vojne operacije "Čvrsto olovo" krajem 2008, da se osnuje komisija koju je predvodio bivši tužilac Haškog tribunala, južnoafrički sudija Ričard Goldston.

Izrael s tom komisijom nije sarađivao, a ona je optužila i izraelsku stranu i Hamas, koji vlada pojasom Gaze, za ratne zločine i moguće zločine protiv čovečnosti, ali su kritike na račun Izraela bile oštrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: