Oluja "Agata" odnela 175 života

Tropska oluja Agata odnela je 175 života širom Centralne Amerike, kuće su pod blatom, a posao spasilačkih ekipa u Gvatemali otežavaju uništeni putevi i mostovi.

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2010.

15:29

Default images

Spasioci u Gvatemali još nisu uspeli da dopru do ruralnih predela, pošto je oluja odsekla puteve i uništila čak 18 velikih i nekoliko desetina manjih mostova.

Oko 35.000 ljudi i dalje se nalazi u skloništima, tri dana pošto je oluja, prvi put ove godine, pogodila zapadnu Gvatemalu i donela više od metar kiše po kvadratnom metru u Gvatemali i Salvadoru.

Stanovnici udaljenih gradova na Pacifičkoj obali nemaju dovoljno vode i hrane, budući da pomoć ne stiže već nekoliko dana.

Iako je kiša danas prestala, ogromne rupe na putevima u prestonici Gvatemala Sitiju, koje napravila oluja, "progutale" su čitave zgrade.

Gvatemalski ministar zdravlja Ludvin Ovalje upozorio je na mogućnost izbijanja epidemije denga groznice i malarije narednih dana.

Uzgajivači kafe u Gvatemali, koja je najveći proizvođač kafe u regionu, i u Salvadoru zabrinuti su zbog toga što bi posle "Agate" moglo doći do razvijanja gljivice koja uništava drvo kafe, ali štetu je nemoguće proceniti zbog teškog pristupa farmama.

Gvatemalske vlasti su upozorile da bi pepeo iz vulkana Pakaja, prouzrokovan prošlonedeljnom erupcijom, zbog koje je zatvoren aerodrom u Gvatemala Sitiju, mogao pogoršati poplave izazvane "Agatom", zato što otežava isušivanje.

Američka vlada je izdvojila prva sredstva za obezbeđivanje pomoći, za nabavku hitnih potrebština i angaživanje privatnih helikoptera za pomoć u spasavanju stanovništva iz ugroženih područja, javila je agencija Rojters.

Britanska agencija navela je da se očekuje da će Vlada Gvatemale danas i formalno zatražiti pomoć međunarodne zajednice.

EU poslala pomoć žrtvama

Evropska unija je uputila 3,65 miliona dolara hitne pomoći žrtvama tropske oluje "Agata".

"Nastavićemo da budno motrimo situaciju za slučaj budućih neophodnih potreba", izjavila je komesarka EU za humanitarnu pomoć Kristina Georgieva, javila je agencija AP.

Pomoć EU namenjena je za kupovinu hrane, vode, sanitarnih i drugih potreba i privremenih skloništa za oko 100 000 ljudi, navela je američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: