Orbović: Briga za budućnost

Predsednik SSSS Ljubiša Orbović kaže da nikada nije postojala veća briga za budućnost nego sada, kada su uslovi života sve lošiji, a radnih mesta sve manje.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2010.

12:27

Default images

"Sa pravom smo ukazivali da glavni izvor nedaća sa kojima smo suočeni leži u lošoj, neuspešnoj privatizaciji velikog broja preduzeća", rekao je on na Kongresu SSSS.

Kongresu prisustvuju presednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar za upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Orbović je napomenuo da SSSS nije protiv privatizacije, već se zalaže za transparentnost u postupku, uključivanje sindikata u sve faze procesa, kao i za učešće zaposlenih u odlučivanju i upravljanju.

On je ukazao da je nedavni trojni skup sindikata, predstavnika vlade i privrednika "još jedan dokaz iskrene želje SSSS da se krene u pravcu razvoja da kao odgovoran društveni činilac, kroz dijalog i dogovore, doprinese oporavku i razvoju".

"Motiv je bio pokretanje privrednih aktivnosti i proizvodnje, kako bi se otvarala nova radna mesta, povećale zarade i standard zaposlenih i na taj način promenio privredni i ukupni ambijent koji bi doprineo boljem životu u Srbiji", istakao je Orbović.

Prema njegovim rečima, prvi put su se u Srbiji, u više navrata, predstavnici SSSS sastali sa misijom i stalnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda, kao i sa direktorom kancelarije Svetske banke u Srbiji.

"Sredstva MMF-a su odobrena za podršku budžetu i povećanje deviznih rezervi, to znači da najveći deo sredstava ide u potrošnju, a ne u privredu, čijim bi rastom obaveze mogle da se servisiraju. Time ulazimo u začarani krug i nova zaduživanja, a novim generacijama ostavljamo obavezu da plaćaju naše dugove", ukazao je Orbović.

On je podsetio da je SSSS upozoravao da se od kredita za javnu potrošnju ne može ni dugo, ni dobro živeti i tražio da se sredstva usmeravaju u proizvodnju, budući da su krediti i uslovi kreditiranja nepovoljni za zaposlene i prvivredu, a da su zahtevi Svetske banke u reformi penzionog sistema izrazito restriktivni i realno neodrživi.

"Predstavnike međunarodnih finansijskih institucija smo upoznali sa stavovima i zahtevima sindikata i zaposlenih", dodao je Orbović, ukazavši da trajno opredeljenje i najbolji put ka poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih za SSSS ostaju dijalog, sastanci i dogovori.

"Ukoliko, međutim, to ne da rešenje, nećemo oklevati da koristimo i sva druga legalna sredstva u borbi za ostvarenje naših ciljeva", kazao je on.

Orbović je poručio da poseban značaj predstavlja saradnja među sindikatima u Srbiji i apelovao na sindikate da se ujedine u akcionom delovanju jer je, kako je kazao, simbol i slogan Kongresa "Stalo nam je da krene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: