Nedelja, 23.05.2010.

18:08

Somalija: 20 mrtvih u sukobima

U sukobima islamističkih pobunjenika iz redova Al Šababa i somalijske vojske, tokom vikenda je ubijeno najmanje 20, a ranjeno 30 ljudi.

Izvor: Tanjug

Default images

"Više od 20 ljudi je ubijeno, a mnoštvo drugih je povređeno tokom subote i nedelje. Vlada i pobunjenici razmenjuju vatru kaže potpredsednik "Elmana" Ali Jasin Gedi.

Stanovnici Mogadiša kažu da pobunjenici u poslednja četiri dana pokušavaju da dođu do predsedničke palate, ali vladine trupe i vojska Afričke unije (AU) pokušavaju u tome da ih spreče.

Medicinski zvaničnici su saopštili da je najmanje 30 osoba povređeno u sukobima, uglavnom, oko pijace Bakara u Mogadišu.

Prelazna vlada Šeik Šarif Ahmeda, koju podržava Zapad, pod kontrolom drži samo mali deo Mogadiša uz pomoć vojnika Afričke unije, javila je britanska agencija Rojters.

Portparol misije Afričke unije u Somaliji Barig Ba-hoku rekao je da će u slučaju da Al Šabab, koji je povezan s terorističkom organizacijom Al Kaida, pređe "crvenu liniju", vojnici AU izvršiti napade.

"Ukoliko pobunjenici pređu "crvenu liniju", delovaćemo, oni bi to trebalo da znaju.

"Crvena linija" znači bilo koju situaciju koja bi mogla da ugrozi bezbednost vladinih institucija ili naših trupa", rekao je on.

Šeik Ahmed se sada nalazi na međunarodnoj konferenciji koja se, pod pokroviteljstvom UN, održava u Turskoj.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun na sastanku je rekao da u međunarodnoj pomoći krhkoj somalijskoj vladi vidi jedini način za stabilizaciju situacije u toj haotičnoj zemlji.

Od 2007. godine u Somaliji je u sukobima ubijena najmanje 21.000 ljudi, a 1,5 miliona osoba je raseljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: