Zapaljen kamp za decu u Gazi

Desetine maskiranih napadača su zapalile dečiji letnji kamp Organizacije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) u oblasti Gaze.

Izvor: B92

Nedelja, 23.05.2010.

13:37

Default images

To je jedan od najvažnijih letnjih kampova za 250.000 dece-palestinskih izbeglica u Gazi.

Izgoreli su sportska oprema i plastična konstrukcija bazena. Napadači su napali čuvara kampa koji je trebalo da se otvori idućeg meseca, i ostavili koverat sa četiri metka, adresiran na Džona Ginga (John Ging), direktora UNRWA za Gazu.

Pretpostavlja se da je napad izvela neka od ekstremnih islamskih grupa koje se protive zapadnom uticaju i mešanju devojčica i dečaka.

Radikalna palestinska organizacija Hamas koja upravlja Gazom, osudila je napad, a njena vlast povela istragu.

Islamski estremisti su poslednjih godina u pojasu Gaze bombama napadali salone lepote, prodavnice, internet-kafee i drugo što smatraju protivnim načelima svoje vere.

UNRWA daje pomoć u hrani, školuje i leči više od milion Palestinaca-izbeglica u oblasti Gaze.

Izrael je tu oblast izolovao juna 2007. kada je tamo Hamas silom došao na vlast, svrgnuvši tamošnju administraciju palestinskog predsednika Mahmuda Abasa iz stranke Fatah. Potom su kontrolu zoštrile i vlasti Egipta koji se graniči sa Gazom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: