File: Bramercov izveštaj ključan

Izveštaj Serža Bramerca ključan za dalje evropske integracije Srbije, kaže evropski komesar za proširenje Štefan File.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

17:07

Default images

Izveštaj haškog tužilaštva Savetu bezbednosti UN biće presudan za to da li će Savet ministara EU u junu dati odobrenje za nove korake u primeni Sporazuma o pridruživanju sa Srbijom, kaže on.

U raspravi na tekućem zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu File je naveo da isto važi i za otvaranje ključnog poglavlja u pregovorima o članstvu sa Hrvatskom.

Evropski komesar za proširenje je ocenio da "priličan izazov" stoji pred ranije najavljivanim zaključenjem tehničkog dela pregovora o članstvu EU s Hrvatskom.

"Spremni smo da pripremimo 'mišljenje' o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo čim nam Savet ministara za to da mandate", dodao je.

File je pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora izrazio nadu da će "na junskom zasedanju Saveta ministara biti donesena odluka o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" EU-Srbija.

"Kako ja shvatam", predočio je on, "junski izveštaj tužioca (Haškog suda Serža) Bramerca SB UN će za to biti od ključne važnosti, tako da je dalja saradnja (Beograda) s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju od bitnog značaja".

File je stavio do znanja da će se Evropska komisija u idućim mesecima usredsrediti na "Paket proširenja za 2010. godinu", koji će biti usvojen u novembru i sadržati Strategijski dokument i izveštaje o napretku zemalja regiona u pridruživanju EU.

File je napomenuo da Evropska komisija "snažno radi kako bi se ostvario napredak" u pregovorima s Hrvatskom, ali je predočio da "kvalitet mora imati prednost nad brzinom".

"Tu neće biti prečica i to se posebno tiče Poglavlja 23" u pregovorima, koje se odnosi na pravosuđe i vladavinu zakona, rekao je evropski komesar i ukazao da će presudno za to "da se ubede zemlje članice EU" biti kakvu će ocenu haški tužilac u junu dati o saradnji Zagreba s Tribunalom u Hagu.

File je naveo i da "zamašan izazov" za Crnu Goru i Albaniju, isto kao i za službe Evropske komisije predstavlja rad na izradi "mišljenja" o spremnosti te dve zemlje za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Rekao je i da bi posle povoljnog mišljenja Evropske komisije pregovori o članstvu s Islandom mogli početi u junu.

File je naveo da je Komisija u Briselu preporučila početak pregovora s Makedonijom, ali će Savet ministara u junu to odobriti samo ako Skoplje reši problem oko imena s Atinom.

"Bosna i Hercegovina je u ovom času u žiži moje pažnje", kazao je File i ponovio stav Evropske komisije da moraju biti ispunjeni uslovi da se u BiH osnaži prisustvo EU.

Moraju se izvršiti promene Ustava BiH u saglasnosti s odredbama Saveta Evrope, rekao je i dodao da "političari u BiH znaju da od njih zavisi napredak te zemlje ka EU".

"U interesu je svih nas da obezbedimo da Kosovo ne zaostane za ostatkom regiona", istakao je File dodavši da Evropska komisija radi na viznim olakšicama i mogućem predlogu za pregovore o trgovinskom sporazumu s Prištinom, "ako Kosovo bude ostvarilo nužni napredak".

File je podvukao da su "svi svesni da će Međunarodni sud pravde ove godine dati mišljenje" o legalnosti nezavisnosti Kosova ocenivši da "to ima velikog upliva na odnose Kosova i Srbije".

"Ja sam obe strane pozvao da iskažu volju i budu predusretljive i pragmatične u onom što sledi posle mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je File.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: