Dinar nastavlja pad

Dinar i sutra nastavlja da slabi u odnosu na evro i to za 25 para. Za jedan evro sutra će vam biti potreban 101 dinar i 70 para.

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

16:07

Default images

Za to vreme od predstavnika državnih institucija dobijamo oprečne informacije o razlozima pada dinara.

I dok ministarka finansija Diana Dragutinović upozorava da razlozi za to leže u špekulacijama na međubankarskom deviznom tržištu i poziva NBS da to spreči, i odlazeći i budući guverner tvrde da je u pitanju posledica ponude i tražnje na tržištu. Različita mišljenja mogu se čuti i od ekonomista.

I pored toga što je Narodna banka u poslednja dva dana intervenisala sa 140 miliona evra, to nije bilo dovoljno da se zaustavi slabljenje dinara.

Zašto domaća valuta pada nikome nije jasno. Poput državnih institucija i ekonomisti daju različita objašnjenja.

Ekonomista Danijel Cvjetičanin kaže da je dinar precenjen i da je on davno trebalo da devalvira.

Njegov kolega Dragan Đuričin, sa druge strane, ukazuje na još jedan problem. Naime, bankama i investitorima, kada je dinar nestabilan, beže u evro jer nemaju više državne hartije kojima mogu da se okrenu.

Oči onih koji otplaćuju kredite, ovih dana uprte su u kursnu listu. Građani su zabrinuti pre svega da li će sa svojom platom moći da podmire mesečnu ratu, a privreda da li će uspeti da preživi.

Stručnjaci ali i državne institucije, uzdaju se u pozitivne rezultate pregovora sa MMF-om koji su počeli u ponedeljak.

Ako ti pregovori uspeju, banke i investitori će imati više razloga da veruju u stabilnost dinara jer je to signal da Srbija ima dugoročno održivu ekonomsku politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: