Oproštaj od Svetozara Stojanovića

Savremenici, saradnici i prijatelji Svetozara Stojanovića oprostili su se od ovog uglednog filozofa na komemorativnoj sednici na Filozofskom fakultetu.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

18:44

Default images

Stojanović je, kako je istaknuto na komemoraciji, bio jedan od najznačajnijih teoretičara političke filozofije u Srbiji i doprineo je demokratizaciji srpskog društva.Komemoraciji su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica i nekadašnji predsednik Savezne republike Jugoslavije Dobrica Ćosić.

Stojanović, koji je preminuo 8. maja, sahranjen je u četvrtak na Novom groblju u Beogradu.

Stojanović je bio profesor u penziji Beogradskog univerziteta, predsednik Centra za nacionalnu strategiju i član Saveta RRA.

Rođen je 1931. godine u Kragujevcu, diplomirao 1955. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao filozofiju 1962. godine.

Zajedno sa sedam drugih profesora i nastavnika takozvane "Praksis grupe", zbog disidentske delatnosti izbačen je sa Beogradskog univerziteta u januaru 1975. godine, na koji je vraćen početkom devedesetih.

Stojanović je bio član spoljnopolitičkog saveta pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: