Haos na ulicama Bangkoka

U sukobima tajlandske vojske i opozicionih demonstranata poginulo je deset i povređeno 125 osoba.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.05.2010.

09:45

Default images

Pristalice opozicije, tzv. "crvene košulja" zaposele su poslovni centar Bangkoka posle jučerašnjih okršaja u kojima je jedna osoba poginula i povređen general Hatija Savasdipol, koji je prešao na stranu demonstranata. Među povređenima su i dva novinara.

Strani izveštači prenose da je vojska otvorila vatru na demonstrante, koristeći gumene metke, ali i bojevu municiju, kako bi rasturila barikade iza kojih već pet sedmica borave pristalice opozicije.

Poprište najžešćih sukoba bio je poslovni centar grada. Lokalna televizija je prenela da je nekoliko granata pogodilo tržni centar i železničku stanicu. Učesnici protesta zapalili su autobus kako bi sprečili vojsku da zatvori puteve do njihovog logora u centru grada.

Nasilje je eskaliralo pošto je ranjen Savasdipol, koji se, prema rečima lekara, nalazi u komi i koji bi mogao da "umre svakog časa".

Vođa opozicije Arisman Pongruengrong optužuje tajlandske vlasti za prekomernu upotrebu sile.

"To je protivzakonita upotreba sile koju je odredio (premijer) Vedžadživa. Trebalo bi da snose odgovornost za ubijene i ranjene. Jasno je da je jedan od naših vođa juče ubijen iz snajpera. Demonstranti su mete vladinih snajpera. Ratno oružje se koristi na nedužnim ljudima", rekao je on.

Vlasti su specijalnim dekretom vanredno stanje proširile na još 15 provincija kako bi se sprečili stanovnici tajlandskih sela da se priključe antivladinim protestima u prestonici.

Time su vojsci data široka ovlašćenja da kontroliše demostrante i ograničava slobodu kretanja.

Analitičari ocenjuju da postoji realna opasnost da dođe do sukoba između samih snaga bezbednosti, jer je policija na strani zbačenog premijera Šinavatre, dok je vojska odana sadašnjem režimu.

Takav rascep samo još više može otežati situaciju u zemlji i smirivanje nasilja.

Protivnici aktuelne vlasti, "crvenokošuljaši", nazavani po boji odeće koju nose, sledbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, svrgnutog u vojnom udaru 2006. godine.

Oni od 12. marta protestuju tražeći raspisivanje novih izbora. Premijer je prihvatio predlog o prevremenim izborima, ali odbija da pregovara o datumu kada će biti održani.

Svrgnuti Šinavatra, odnedavno državljanin Crne Gore, koji se nalazi se u egzilu, kako bi izbegao suđenja zbog korupcionaških afera pozvao je vladu da povuče vojsku i da obnovi pregovore s "crvenokošuljašima".

Taksin je rekao da veruje da je političko rešenje još moguće i da tajlandski premijer Abhist Veđađiva može da izbegne nove žrtve i spase zemlju.

On je vladao Tajlandom više od pet godina i zbačen je u vojnom udaru 2006. godine bez prolivanja krvi. Od 2008. živi u izgnanstvu, najviše u Dubaiju, da bi izbegao služenje dvogodišnje kazne zatvora zbog finansijskih malverzacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: