Ministar pred sudom po prijavi DRI

Počelo prvo suđenje po prijavi državnog revizora. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević izneo odbranu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.05.2010.

08:48

Default images

U Prekršajnom sudu u Beogradu je održano prvo ročiste po prijavi Državne revizorske institucije protiv ministra trgovine i usluga Srbije Slobodana Milosavljevića. Ministar Milosavljević i državni revizor Radoslav Sretenović nisu želeli da komentarišu današnji pretres, a naredno ročište, kako je najavljeno, biće održano 24. maja u podne.

Slobodan Milosavljević je prvi ministar koji pred sudom mora da objašnjava kako je trošio pare iz budžeta. Svoje agrumente je danas pred sudom ukrstio sa državnim revizorom Radoslavom Sretenovićem.

Nakon ročišta od sat vremena ni Milosavljeviću, ni Sretenoviću nije bilo do razgovora sa novinarima. Brojne novinarske ekipe jurile su za njima duž cele ulice.

Sudija Marina Šćekić kazala je novinarima posle suđenja da je ministar priložio sudu odbranu u pisanoj formi sa usmenim preciziranjem na današnjem ročištu, ali nije želela da otkrije kako se branio.

Prema njenim rečima, u Milosavljevićevom slučaju nije reč o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava, kako su mediji ranije navodili, već je u pitanju prekršaj u vezi sa knjigovodstvenom materijom.

"U pitanju je čista revizija, kontni okviri, gde se knjiže određena sredstva. Znači problem je samo u knjiženju na kojim stavkama i aproprijacijama. Radi se o aproprijaciji sa koje je knjižen novac. Inače novac postoji i odobren je za određena sredstva", rekla je sudija Šćekić.

Ona je dodala da su se stranke pred sudom držale korektno i najavila da će sud svoj posao obaviti po zakonu i naglasila da je cilj svakog postupka da se utvrdi materijalna istina, odnosno činjenice šta se "sve dešavalo 2008. godine".

Prekršajna prijava protiv Milosavljevića odnosi se na projekat “Srbija - Dunavski sliv”, koji, prema oceni revizora, nije trebalo da bude finansiran iz sredstava namenjenih za izgradnju nacionalnog brenda Srbije, već iz drugih budžetskih stavki.

Ovo je prvo ročište po prijavama DRI podnetim 18. februara. Prijave su podnete protiv 19 državnih funkcionera, među kojima je šest aktuelnih i pet bivših ministara.

Oni se sumnjiče za nenamensko trošenje para uz budžeta za 2008. godinu. Zaprećena kazna je do 50 000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: