Dačić o saradnji policija u regionu

Ministar policije Ivica Dačić kaže da bi policijska saradnja u regionu uvek trebalo da bude pre političke, jer je se države bore protiv organizovanog kriminala.

Izvor: B92

Subota, 08.05.2010.

16:27

Default images

"Siguran sam da je policijska saradnja u ovom trenutku nekoliko koraka ispred političkih odnosa između država regiona, što bi trebalo da bude normalno, zato što je zajednički interes svih da se izborimo protiv kriminala", rekao je Dačić.

Kao primer dobre policijske saradnje, Dačić je rekao da je postignut dogovor ministara policije Srbije i Hrvatske o osnivanju regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala.

"To je jedan od retkih primera u Evropi otvorene saradnje dveju policija što je možda za mnoge bilo neočekivano imajući u vidu ukupne političke odnose između naše dve države i dva naša naroda u bližoj i daljoj prošlosti", rekao je on.

U prilog činjenici da je neophodna saradnja policija u okruženju u borbi protiv kriminala, terorizma i korupcije, Dačić je naveo i povoljnosti koje bi mogle olakšati te policijske aktivnosti, jer zemlje regiona imaju mnogo toga zajedničckog: "od podneblja, istorijske pozadine, veza koje postoje iz naše prošlosti, rodbinske, političke."

Prema njegovim rečima, u narednom periodu biće definisan pravni osnov za formiranje regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala, njegova organizacija i nadležnosti.

"U planu je čitav niz zajedničkih istražnih timova, stvaranje zajedničke operativne baze podataka o organizovanom kriminalu na prostoru naše dve države i celog regiona", objasnio je ministar.

On, međutim, ističe i potrebu zaštite podataka u vidu tehnološkog opremanja centra sa mogućnošću otvaranja linkova i konferencijskih veza - sigurnih, zaštićenih, kako podaci ne bi dolazili u ruke kriminalnih grupa.

Dačić smatra da je to početak zajedničke sveobuhvatne akcije stvaranja jedinstvene baze podataka o kriminalu i vođenju policijskih akcija.

"Tim akcijama biće omogućeno da se pojedine grupe ne samo otkriju, prate, već, uhapse i privedu pravdi".

On je izrazio očekivanje da će se tom regionalnom centru priključiti i druge države iz regiona, jer ni jedna od država na prostoru bivše Jugoslavije nije toliko autonomna da ima svoj sistem bezbednosti koji može uspešno da se izbori protiv kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: