Turska: Ubijeno pet pobunjenika

Turske bezbednosne snage ubile su petoricu kurdskih pobunjenika, u sukobima na jugoistoku zemlje, u kojima su život izgubila i dva turska vojnika.

Izvor: B92

Petak, 07.05.2010.

18:02

Default images

Pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK) napali su noćas punkt vojne komande u distriktu Daglika u pokrajini Hakari, u blizini granica sa Irakom i Iranom, a borbe su trajale do jutra. U sukobu je povređen jedan turski vojnik, preneo je Rojters. Turska vojska nastavila je operacije protiv pobunjenika u ovoj oblasti.

PKK, čiji pripadnici imaju uporišta i na severu Iraka, počeli su oružanu borbu protiv turske države 1984. godine, sa ciljem da od jugoistočnog dela Turske, gde pretežno žive Kurdi, formiraju nezavisnu kurdsku državu.

U tim sukobima do sada je poginulo više od 40.000 ljudi.

Okršaji između PKK i turskih snaga bezbednosti postali su ređi posle hapšenja lidera PKK Abdulaha Odžalana, 1999. godine, ali obično se rasplamsavaju u proleće sa dolaskom toplijeg vremena.

U vojnoj komandi u distriktu Daglika, u kojoj se dogodio poslednji sukob, u napadu pripadnika PKK u oktobru 2007, 12 vojnika je poginulo, 16 je povređeno, a osam kidnapovano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: