18 povređenih na demonstracijama

Jedan vojnik je poginuo, a 18 ljudi je povređeno u predgrađu Bangkoka, u sukobu tajlandskih snaga bezbednosti i opozicionih demonstranata.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2010.

11:36

Default images

Vojnik je poginuo kada ga je metak pogodio u glavu, javile su agencije. Time se broj poginulih u sukobima tajlandskih snaga bezbednosti i demonstranta od početka protesta popeo na 27, a povređenih na oko 1 000. Demonstranti od 12. marta protestuju tražeći raspuštanje parlamenta u roku od 30 dana i održavanje prevremenih izbora za tri meseca.

Pripadnici snaga bezbednosti danaa su ispalili nekoliko hitaca upozorenja u vazduh, da bi zaustavili kolonu od oko 1 000 demonstranata u blizini vazduhoplovne baze koja se nalazi u predgrađu tajlandske prestonice Bangkoka.

Više stotina vojnika i policajaca obezbeđuju bazu, ispred koje su postavili kontrolni punkt, prenele su agencije.

Lideri protesta su juče najavili da će slati takozvane mobilne grupe demonstranta u razne delove glavnog grada sa kamionma i razglasom da dele letke, kako bi ljudima predstavili svoje viđenje političke krize u zemlji.

Opozicioni demonstranti, koji drže pod kontrolom ključne delove Bangkoka, najavili su da će se boriti do pobede, pošto su pregovori sa vladom propali, a premijer Abhisit Vedžadživa nije ponudio rešenje za političku krizu koja traje više od mesec dana.

Opozicionari, takozvani crvenokošuljaši, sledbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, zbačenog u vojnom puču 2006. godine, i uglavnom potiču iz siromašnih provincijskih područja.

On je jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, iako je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Taksin, koji je dobio crnogorsko državljanstvo, u ponedeljak uveče je u Podgorici izjavio da je u svakodnevnom kontaktu sa svojim pristalicama koji od vlasti u toj zemlji traže raspuštanje parlamenta i vanredne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: