Đuričin: EPS-u neophodan partner

EPS-u je neophodan strateški partner ne samo zbog kapitala već i zbog tehnologije koja mu nedostaje, kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

11:04

Default images

"Procenat učešća tog strateškog partnera u EPS-u ne bi trebalo da bude veći od polovine, a proporcija 50 prema50 bi, po meni, bila idealna", rekao je Đuričin. Srbija bi u tom slučaja trajno ostala vlasnik tog strateškog sektora, dok bi strateški partner morao biti zainteresovan ne samo za profit, već i za kvalitetno snabdevanje domaćeg stanovništva energijom.

"Nisam za to da se EPS prodaje na berzi, pošto je kod nas tržište kapitala veoma 'plitko' i u povlačenju. Umesto toga, valjalo bi primeniti metod 'uvlačenja' stranog partnera u vlasništvo", istakao je Đuričin.

On je rekao da bi to značilo dokapitalizaciju EPS-a, a taj kapital bio bi upotrebljen za nove investicije, koje bi bile "najbolji indikator povratka ka reindustrijalizaciji, koja je jedini održivi model razvoja svake države."

"Samo tako može se uspostaviti sklad između vrednosti stvorene u takozvanom realnom sektoru i vrednosti 'emitovane' u finansijskom sektoru, čiji je nesklad, uostalom, i doveo do toga da je industrijska proizvodnja u Srbiji danas na nivou od samo 40 procenata onog iz 1989. godine", napomenuo je Đuričin.

Strateški partner, odnosno njegov kapital bi, prema njegovim rečima, bio inicijalna kapisla za nove investicije, a pretpostavka je da bi one već u prvoj godini dovele i do osetnog rasta bruto domaćeg proizvoda, što je šansa za celu Srbiju i za otvaranje novih radnih mesta.

Đuričin je ukazao na to da bi velike investicije u elektroprivredi mogle da odigraju ulogu pokretača ukupnih investicija, koje bi mogle da pomognu i u razvoju takozvanog humanog kapitala.

Govoreći o ceni struje u Srbiji, on je ocenio da ona mora da se poveća do nivoa bar približnog evropskom, što, kako je rekao, proizlazi iz činjenice da je EPS-u neophodan strateški partner.

"Jer, ako neko ulaže ogromne pare u kupovinu dela srpske elektroprivrede, logično je i da računa kada će mu se i koliko isplatiti ta investicija. Osim toga, logično je i da će vrednsot EPS-a biti mnogo bolja, ako su i cene proizvoda te kompanije dovoljno velike da omogućavaju profit, što znači da socijala mora da se rešava socijalnim merama države, a ne preko cene struje," zaključio je Đuričin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: