Homen:Četiri nova zakona do oktobra

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je izjavio da očekuje da će do oktobra Skupština Srbije razmatrati i usvojiti četiri nova zakona.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

10:25

Default images

Tim zakonima će biti zaokružena reforma srpskog pravosuđa, među kojima i zakon o sudskim veštacima. Ističući da su sva četiri predloga zakona o parničnom i izvršnom postupku, o notarima i o veštacima završena, Homen je rekao da sudsko veštačenje predstavlja "rak-ranu" srpskog pravosuđa i da je važno da se sačini jedinstveni registar sudskih veštaka.

"Vrlo često veštaci i kada urade kvalitetno posao, ne postupaju po odluci suda i dolazimo u situacije da procesi, kako u građanskom, tako i u krivičnom pravu, traju po nekoliko godina", rekao je Homen.

Homen je najavio da će biti propisano i koju vrstu obrazovanja, ali i koliko iskustva će u pojedinim oblastima veštaci morati da imaju.

"U 90 odsto slučajeva presuda ne zavisi od sudije, nego od veštaka, odnosno od njegovog nalaza", rekao je Homen.

On je istakao da bi novi propis trebalo da predvidi, uz disciplinske mere, mogućnost izricanja finansijskih sankcija, kao i razrešenja sudskog veštaka.

Prema Homenovim rečima, ukoliko neki građanin ne bude bio zadovoljan radom sudskog veštaka, moći će da se obrati nadležnoj disciplinskoj komisiji u kojoj će biti eksperti iz Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Ministarstva pravde.

Upitan o nedavnoj odluci Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je odbačena optužnica protiv šestorice navijača "Patrizana" optuženih za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković, Homen je potvrdio da Ministarstvo pravde neće komentarisati sudske presude.

Međutim, u nadležnosti Ministarstva pravde je da pokrene disciplinski postupak protiv sudije da bi se utvrdilo da li je postupao po zakonu, dodao je u Homen.
Homen, koji je i ranije izjavio da će disciplinska komisija Visokog saveta sudstva utvrđivati da li je sudija prekršio zakon postupajući u predmetu, kada je odbacio optužnicu protiv šest navijača "Patrizana", potvrdio je da će "same sudije ceniti da li je u ovom slučaju prekršen zakon ili ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: