Ministarstvo podržava proteste Srba

U Kosovskom Pomoravlju i Gračanici su najavljeni novi protesti Srba. Državni sekretar Oliver Ivanović kaže da Ministarstvo za KiM podržava mirne proteste Srba.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 27.04.2010.

09:10

Default images

Telekom je saopštio da je spreman da u roku od nekoliko dana ponovo uspostavi telefonski saobraćaj na Kosovu. Istovremeno, iz Prištine, zvaničnici međunarodne zajednice i Vlade Kosova ponavljaju da je neophodno da na Kosovu rade samo legalni telefonski operateri.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je rekao gostujući u Kažiprstu B92 da to ministarstvo podržava mirne proteste Srba u znak negodovanja zbog isključivanja signala srpskih operatera mobilne telefonije.

Svaki nasilan akt je opasan, kaže Ivanović, a kosovske vlasti su ovim potezom ugrozile bezbednost Srba na Kosovu. Ivanović ističe da se značaj protesta ogleda i u tome što su ga podržali čak i oni zvaničnici koji su učestvovali na lokalnim izborima koje su organizovale kosovske vlasti.

Na Kosovu protiče peti dan kako je Srbima uskraćeno da koriste mrežu mobilne telefonije Telekoma Srbije i Telenora. Dok Srbi ističu da se radi o gaženju ljudskih prava, u Prištini poručuju da neće dozvoliti rad srpskih operatera.

Sva pažnja kosovskih Srba južno od reke Ibar je usmerena ka Beogradu, odnosno u efikasnost najavljenih međunarodnih akcija srpskih zvaničnika da se Telekomu Srbije i Telenoru dozvoli da ponovo rade. Od međunarodne zajednice se očekuje da reaguje i prisili kosovske vlasti da promene odluku o isključenju predajnika srpskih operatera.

Ovdašnji Srbi kao vid pritisaka izabrali su mirne proteste, na kojima žele da iskažu da im je ugrožena humana strana života, koja nema veze sa politikom i zategnutim odnosima Beograda I Prištine.

Srbi su ogorčeni pošto su ih kosovske vlasti bez ikakve najave ili upozorenja ostavili bez ikakvog vida komunikacije. Zbog toga su za naredne dane najavili nove proteste, verujući da se stanje može vratiti na staro.

U Prištini međutim tvrde da isključenje signala srpskih mobilnih operatera nema veze s pritiskom na Srbe, već da je ta akcija uperena protiv nelegalnih operatera.

U direkciji Kosovske regulatorne agencije za telekomunikacije kažu da je akcija uklanjanja predajnika srpskih operatera uspešno završena u najvećem broju slučajeva i da je uklonjeno 26 od 28 stanica nelegalnih provajdera mobilne telefonije iz Srbije.

Akcije kosovskih vlasti podržavaju međunarodne misije u Prištini, mada razumeju i ljutnju kosovskih Srba što su ostali bez osnovnih sredstava za komunikaciju.

Upućeni u Prištini ističu da jedan od dva kosovska operatera mobilne mreže treba da bude prodat ove godine i da kosovske vlasti žele da imaju čist teren u telekomunikacijama. U suprotnom, prodaja operatera mobilne mreže neće biti nimalo atraktivna.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je najavio da će Vlada učiniti "bukvalno sve", osim upotrebe nasilnih sredstava da pomogne Srbima u enklavama na Kosovu.

Matićeva tražila međunarodnu pomoć

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić zatražila je od Međunarodne unije za telekomunikacije da povodom uklanjanja baznih stanica “Telenora“ i “Telekoma Srbija“ na Kosovu, reaguje u skladu sa Rezolucijom 1244 i podrži Vladu Srbije i srpske mobilne operatore.

Neprihvatljivo je da naši građani i institucije na Kosovu i Metohiji ostanu bez telefona, da deca, stari i bolesni ne mogu da kontaktiraju hitne službe i da na vreme dobiju pomoć, navedeno je u saopoštenju.

U obraćanju generalnom sekretaru Međunarodne unije za telekomunikacije Amadunu Tureu, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije traži da doprinese ostvarivanju ljudskih prava građana Srbije, koji žive na Kosovu i Metohiji.

Takođe, od Međunarodne unije za telekomunikacije se zahteva da omogući da se srušene bazne stanice hitno ponovo izgrade.

Međunarodna unija za telekomunikacije je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, čiji je Srbija jedan od osnivača od 1866. godine, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: