Saradnja Srbije i Bugarske

Srbija i Bugarska potpisale sporazum o policijskoj i carinskoj saradnji. Premijeri dve zemlje su se založili za jačanje bilateralnih odnosa.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.04.2010.

13:50

Default images

Premijeri Bugarske i Srbije, Bojko Borisov i Mirko Cvetković, razgovarali su u Beogradu o evropskim integracijama regiona i založili se za poboljšanje saradnje između dve zemlje u privrednim odnosima i borbi protiv organizovanog kriminala.

Posle razgovora u vladi Srbije, ministri unutrašnjih poslova dve zemlje, Ivica Dačić i Cvetan Cvetanov, potpisali su sporazum o zajedničkom kontakt-centru za saradnju policije i carine.

Borisov je rekao da se sporazum tiče saradnje obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi dve zemlje.

"Cilj nam je da razmenjujemo informacije u realnom vremenu", rekao je Borisov i dodao da će sporazum omogućiti efikasniju borbu protiv šverca robe, droge i cigareta, trgovine ljudima, odnosno organizovanog kriminala.

Borisov je podržao evrointegracije Srbije i ocenio da će Balkan postati miran i prosperitetan kada i Srbija i Hrvatska uđu u EU.

"Poznat je i moj stav i stav moje vlade i moje partije da bi Balkan mogao da liči na Evropu jedino kada se mi udružimo, i kada Srbija i Hrvatska postanu članice EU. Jedino bi tako Balkan mogao postati središte prosperiteta i stabilnosti, a ne sukoba i ratova", rekao je Borisov.

Cvetković je rekao da je pored evrointegracija celog regiona, razgovarano i o poboljšanju trgovinskih odnosa, podsticanju investicija, saobraćaju s posebnim osvrtom na Koridor 10, kao i o energetici i saradnji u izgradnji hidroelektrane na Dunavu i nuklearne elektrane u Bugarskoj.

"Osnov sastanka i čitava suština posete jeste želja da uspostavimo još bolju bilateralnu saradnju", rekao je Cvetković.

On je rekao da je pre svega razgovarano o evrointegracijama Srbije i celog regiona i zahvalio premijeru Bugarskoj što "pruža punu podršku evropeizaciji regiona".

Cvetković je rekao da je Koridor 10, koji bi autoputem povezao Beograd i Sofiju, jedan od prioriteta Vlade Srbije koja nastoji da ovaj projekat završi do kraja svog mandata.

Bugarska treba da uradi oko 60 kilometara od granice sa Srbijom, a Borisov je izrazio nadu da će zajedno s Cvetkovićem 2012. godine otvoriti taj autoput.

"Razgovori su takođe obuhvatili saradnju u oblasti energetike i tom prilikom smo razmotrili nekoliko projekata, među kojima je jedna hidroelektrana na Dunavu, zatim nuklearna elektrana Belene koja treba da se izgradi u Bugarskoj i konačno, povezivanje gasovoda", rekao je Cvetković. Cvetković je rekao da je razgovarano o napredovanju projekta nuklearne elektrane Belene i strateškim partnerima i dodao da bi posle stručne analize Srbija mogla da odluči da učestvuje u finansiranju, budući da postoji moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana na teritoriji Srbije.

Povodom povezivanja gasovoda Borisov je rekao da je Bugarska od EU obezbedila 60 miliona evra, ali da će zajedno sa Srbijom pokušati od Brisela da obezbedi još sredstava za završenje projekta.

Borisov je rekao da je 2004. godine obrazovan bugarsko-srpski mešoviti odbor, koji još nije zasedao, i izrazio nadu da će današnji razgovori pomoći radu tog tela.

Takođe je izrazio nadu da će do ulaska Srbije u EU biti rešeni problemi bugarske manjine u Srbiji.

Borisov je zahvalio što je Srbija omogućila bugarskim građanima da s ličnom kartom prolaze kroz Srbiju za vreme krize avio-sabraćaja izazvane vulkanom na Islandu.

Tadić razgovao sa bugarskim premijerom

Boris Tadiæ i Bojko Borisov (Beta)
Večeras je sa predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim, razgovarao i predsednikom Srbije Boris Tadić koji mu je preneo da je Srbija spremna da sa bugarskom vladom intenzivno radi na vraćanju bilateralnih odnosa na najviši nivo.

Predsednik Tadić je ocenio da je, na žalost, bugarsko priznanje nezavisnosti Kosova ozbiljno uzdrmalo odnose sa Srbijom, kao i veoma aktivna podrška Bugarske kosovskim Albancima u okviru regionalnih i evropskih organizacija, saopstila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da će Bugarska pokazati ubuduće mnogo veću uzdržanost prema Kosovu.

“Veoma smo zadovoljni zbog današnjeg potpisivanja Sporazuma o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnju policije i carine između dve države, jer je borba protiv organizovanog kriminala jedan od najznačajnijih zajedničkih ciljeva. Srbija je na tom polju u poslednjih godinu dana postigla velike uspehe'', rekao je predsednik Tadić.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena zaštiti prava bugarske i drugih nacionalnih manjina u Srbiji, o čemu svedoči i usvajanje Zakona o nacionalnim savetima manjina.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje državnih organa Srbije sa Nacionalnim savetom bugarske nacionalne manjine.

Tadić je istakao da je za Srbiju od posebnog značaja podrška Bugarske našem punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, navedeno je u sapštenju.

Dačić i Cvetanov: Unaprediti dobru saradnju

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Bugarske, Ivica Dačić i Cvetan Cvetanov ocenili su da Ministarstva unutrašnjih poslova dve zemlje imaju veoma dobru saradnju, ali da je potrebno raditi na njenom daljem unapređenju.

"Mi već dobro sarađujemo u mnogim oblastima, ali smatramo da ta saradnja treba da bude još čvršća, pre svega kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, falsifikovanja novca i platnih kartica, kao i o trgovini narkoticima, krađi vozila i švercu cigareta i drugih akciznih proizvoda", poručio je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Cvetanovim.

On je naročito istakao značaj borbe protiv terorizma, "koji je uvek jedna latentna pretnja na ovim našim prostorima".

Cvetanov je istakao da će Bugarska kao članica EU pomoći Srbiji da što pre bude primljena u Uniju.

Bugarski ministar se zahvalio srpskoj vladi na podršci tokom nedavne krize u avio saobraćaju izazvanom erupcijom vulkana na Islandu, jer je omogućila građanima Bugarske i EU da kroz njenu teritoriju prolaze samo sa ličnom kartom.

Proizvodnja autodelova u Srbiji?

Bugarska je zainteresovana da investira u prerađivačku industriju i proizvodnju autodelova u Srbiji, izjavio je u Beogradu ministar ekonomije, energetike i turizma Bugarske Trajčo Trajkov.

Trajkov je novinarima nakon sastanka sa ministrom trgovine Srbije Slobodanom Milosavljevićem rekao da su bugarske kompanije zainteresovane za učešće u privatizaciji, ali i za grinfild investicije u Srbiji.

Trajkov je rekao dve zemlje treba da unaprede saradnju i sarađuju na zajedničkim projektima i dodao da će u narednih nekoliko meseci biti održan sastanak srpsko-bugarske međunarodne komisije za ekonomsku saradnju.

Milosavljević je naveo da su bugarske investicije u Srbiju dobrodošle i dodao da su na sastanku razgovarali i o srpskim investicijama u Bugarsku, od kojih je najveća investicija kompanije “Delta“ u “Pikadili“.

On je naveo da su razgovarali i o završetku koridora koji treba da poveže Niš i Sofiju, što je u interesu vlade obe zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: