"Prekid mreže ugrožava pacijente"

Rukovodstvo Doma zdravlja u Gračanici protestuje zbog prekidanja telefonskih veza u centralnom Kosovu, upozoravajući da se tako ugrožavaju ljudski životi.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

13:58

Default images

"U slučaju eventualnih medicinskih komplikacija ili smrtnog ishoda pacijenata kojima se ne može pružiti adekvatna pomoć zbog prekida komunikacija, odgovornost će snositi oni koji su izazvali ili direktno doprineli postojećoj situaciji", navodi se u saopštenju DZ Gračanica.

"U potpunom su prekidu sve vrste komunikacije čime je Dom zdravlja odvojen od svojih pacijenata, a služba hitne medicinske pomoći je u potpunoj blokadi i do sada nijedan telefonski poziv nije primljen iako dnevno imamo oko 50 intervencija i pregleda", navela je u saopštenju direktorka te zdravstvene ustanove dr Rada Trajković.

Brojni pacijenti se mogu pregledati samo ako lično dođu, dok sve mobilne ekipe Službe za urgentnu medicinu nemaju nijedan izlazak na teren.

Ekipe koje su već na terenu su ostale bez veze sa matičnom ambulantom i bez veze sa Urgentnim centrom ''Simonida'' u Gračanici kojima se uvek najavljuje dolazak teških i hitnih slučajeva.

Time je prekinuta i svaka komunikacija sa KBC Gračanica - ginekološkom, neurološkom, internom, pedijatrijskom i hirurškom klinikom, tako da se pacijenti u slučaju prevremenih porođaja, beba u inkubatoru, hitnih hirurških stanja, infarkta srca i mozga ili drugih hitnih stanja, ne mogu transportovati u referentne kliničke centre, jer se ne može proslediti informacija da je transport neophodan.

Trajkovićeva navodi da se, posle akcija blokiranja isporuka lekova u više navrata, zadržavanja opreme i sanitetskog materijala, ova akcija shvata kao nastavak pritiska na srpski narod sa Kosova i Metohije.

"Blokiranje rada civilizacijske tekovine kao što su telefonske veze, predstavlja akt brutalnog kršenja najosnovnijih ljudskih prava, u trenutku kada se na sva usta ističe navodno poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju.

Zaposleni u Domu zdravlja Gračanica apeluju na sve nadležne da se što pre prekine ovaj vid nasilja i da se ponovo uspostave telekomunikacione veze u regionu centralnog Kosova i upućuju apel svim međunarodnim organizacijama da izvrše pritisak na kosovsku vladu da prestane sa ovim nečasnim radnjama i da se pacijentima ne ugrožava pravo na život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: