Malovićeva: Cvijan da preda dokaze

Ministarstvo pravde i tužuilaštvo još jednom pozvali Vladimira Cvijana da preda dokaze o korumpiranosti srpskog pravosuđa.

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2010.

16:14

Default images

Posle tvrdnji novog naprednjaka Vladimira Cvijana da je u reizboru sudija bilo nezakonitih radnji i korupcije, Republičko tužilaštvo i ministarka pravde pozvali su Cvijana da dokaze, ako ih ima, dostavi Tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala.

I dok predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović ne želi da komentarise optužbe bivšeg generalnog sekretara Predsedništva Srbije da su ona i Snežana Malović deo pravosudne mafije, u Ministarstvu pravde takve optužbe nazivaju besmislenim.

“S obzirom na ozbiljnost iznetih optužbi, Cvijan mora da dostavi dokaze ukoliko ih poseduje samo nadležnoj instituciji a prava adresa za to je Tužilastvo za orgaizovani kriminal”, poručuje ministarka Malović.

“Tek kada iscrpi sva pravna sredstva i ukoliko izostane adekvatna reakcija nadležnih organa gospodin Cvijan bi mogao da uveri javnost i struku da su kako on kaže tuzioci i sudije korumpirane. U suprotnom ovakvi istupi će ga diskvalifikovati kao pravnika i političara”, ocenjuje ona.

Na istu adresu - Tužilaštvo za organizovani kriminal – Cvijana je uputio i portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

“Ako neko tvrdi da je bilo korupcije, onda mora da ima i kredibilne dokaze i da ih prezentuje nadležnim organima. Tužilaštvo ne zanimaju paušalne ocene i političke kvalifikacije iznete u javnosti, već samo dokazi koji imaju sudski kredibilitet”, poručuje Zorić.

“Takođe, Tužilaštvo želi da sačuva profesionalizam uzdržavanjem od svakog političkog konteksta ovog slučaja”, kaže on.

Jedini dokaz koji je za sada predočio novi član SNS-a Vladimir Cvijan, je slučaj Nade Zlatanović iz Zrenjanina, koja nije prošla reizbor za sudiju.

Ona za B92 kaže da je bila šokirana kada je uvidom u dokumentaciju u Visokom savetu sudstva shvatila da su rezultati njenog rada drastično umanjeni.

Tvrdi da je to što je pročitala potpuno drugačije od izveštaja Opštinskog suda u Zrenjaninu o njenom radu. Zato zaključuje da je njene podatke neko falsifikovao u Ministarstvu pravde.

“Ne znam koliko bih mogla da kažem da je kompjuter pogrešio pošto na kompjuteru rade ljudi i oni svakako moraju da proveravaju šta šta unose u kompjuter. A kad sam tražila da mi dostave da je to što su oni primili od mog suda verno originalu, nisu hteli da mi dostave”, kaže Zlatanovićeva.

“Zbog ovoga sam podnela krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Beogradu i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja i falsifikovanja službene isprave. I posebno sam navela protiv NN lica”, kaže ona.

Osim slučaja Nade Zlatanović koji je izneo primer korupcije gostujući u vestima B92, Cvijan ostale dokaze o korupciji u pravosuđu za koje je govorio da ih ima do sada nije nikome predao.

Predsednik izvršnog odbora demokratske stranke Marko Đurišić, gostujući u kaziprstu B92 rekao je da on ne veruje da ih on uopšte ima.

U međuvremenu saopštenjem se oglasila i Srpska napredna stranka, koja ocenjuje da se radi o hajci i harangi protiv Vladimira Cvijana, zato što se , kako se navodi, drznuo da saopšti istinu, bez obzira sto su na istinu o korupciji u pravosuđu i ranije ukazivale brojne sudije i tužioci.

Naprednjaci obećavaju da će Vladimir Cvijan sve što zna i ima predati nadležnim državnim organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: