Josipović odao poštu žrtvama

Hrvatski predsednik Ivo Josipović posetio je selo Ahmići u centralnoj Bosni gde je odao poštu bošnjačkim civilima koje su hrvatske snage ubile 1993. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

15:25

Default images

Josipović je Ahmiće posetio u pratnji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića, koji su pozdravili čin hrvatskog predsednika i naglasili njegovo značenje za vraćanje i jačanje poverenja među ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini.

Posle obilaska Ahmića, Josipović je u obližnjem Križančevom selu, polaganjem venca odao poštu hrvatskim civilnim žrtvama koje su ubili pripadnici Armije BiH 1993.

Posle obilaska, Josipović je rekao da je tu da oda poštu žrtvama s porukom da se takva strašna dela više nikada ne ponove.

"Veliko mi je ohrabrenje da su danas ovde sa mnom bili verske vođe i istaknuti političari oba naroda", rekao je šef hrvatske države.

"Bez obzira na stranačku pripadnost, mi smo se ovde ujedinili u ljudskoj želji da se oda počast žrtvama, da se setimo žrtava i da kažemo nikad više", rekao je hrvatski predsednik.

Nakon Ahmića, u kome je ubijeno 116 bošnjačkih civila i Križančevog sela, Josipović će tokom dana odati poštu za 33 civila u selu Grabovici kod Mostara, koje su pobili pripadnici Armije BiH 1993.

Za masakr u Ahmićima u Hagu se sudilo lokalnom komandantu Hrvatskog veća odbrane Tihomiru Blaškiću koji je prvo dobio 45 godina zatvora da bi mu se kazna smanjila na devet godina jer je ustanovljeno da je postojao paralelni lanac komandovanja preko koga je izvršen masakr.

Blaškić, koji je ranije posetio Ahmiće, zajedno s brojnim političarima pozdravio je Josipovićevu odluku da u tom selu oda počast žrtvama pokolja koje su počinile hrvatske snage.

Špirić: Loše isplanirana poseta

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić ocenio je da poseta hrvatskog predsednika BiH nije dobro pripremljena i da su oni koji su je planirali učinili da bude neuspešna.

Špirić je novinarima u Banja Luci izjavio da je interes BiH i Hrvatske da imaju dobre odnose, ali je napravljena greška u planiranju ove posete.

On je rekao da veruje da će Josipović učiniti sve da Srbi u Hrvatskoj - koji su "jedini izašli kao narod, a vraćaju se kao nacionalna manjina", dođu do svog predratnog statusa.

"Ako žali zbog politike koju je vodio (bivši hrvatski predsednik) Franjo Tuđman, on je upravo taj koji bi trebalo da vodi drugu politiku", rekao je Špirić.

Špirić je rekao da mu je žao što je Josipović doneo odluku da poseti samo bošnjačka i hrvatska stratišta u BiH i da je šef hrvatske države mogao da prošeta u Sarajevu do Dobrovoljačke ulice i tako oda poštu i srpskim žrtvama, jer je tu izvršen veliki zločin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: