Zakon štiti autore na Internetu

Velika Britanija je izglasala zakon protiv ilegalnog preuzimanja sadržaja s Interneta, kojim je predviđeno i uvođenje blokade vebsajtova.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

12:50

Default images

Blokada je previđena za sajtove za koje se smatra da ugrožavaju autorska prava. Zakon o digitalnoj ekonomiji, koji sadrži i deo posvećen ilegalnom preuzimanju sadržaja sa veba, izglasan je u parlamentu sa 189 glasova za i 47 protiv, objavljeno je na veb sajtu www.zdnet.fr.

Tim zakonom je predviđeno čak i presecanje Interneta u slučaju ilegalnog preuzimanja sadržaja, ali će Internet provajderi morati da šalju poruke upozorenja prekršiocima pre nego što blokiraju njihove Internet veze.

Sistem novih kazni stupiće na snagu nakon godinu dana, kako bi se prethodno videlo kakav efekat će imati upozorenja.

Neki britanski poslanici su se suprotstavili odredbi Zakona koja se odnosi na ilegalno preuzimanje sadržaja sa Interneta jer smatraju da bi ona mogla da se transformiše u "alatku" za cenzuru.

Zakon je izglasan po hitnom postupku, neposredno pre raspuštanja parlamenta zbog opštih izbora koji će biti održani 6. maja.

Novi parlament će, ipak, moći da preispita najspornije odredbe Zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: