Pokolj stoke u Kraljevu

U poslednje dve nedelje u užem delu grada Kraljeva došlo je do nesvakidašnjeg pokolja stoke.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2010.

19:32

Default images

Na osnovu izveštaja veterinara i komunalne inspekcije utvrdiće se da li su u pitanju psi lutalice ili neka druga životinja. Jutrošnji napad je Dejanu Tomoviću u naselju Žiča usmrtio devet životinja. Meštani strahuju zbog daljih napada nepoznatih životinja i najavljuju organizovanje straže.

Domaćinstvo Dejana Tomovića nalazi se na svega 5 kilometara od centra Kraljeva. Ova uzorna porodica bavi se stočarstvom više iz hobija, jer u gusto naseljenoj zoni Žiče drugačije nije ni moguće. Uz okućnicu ovce, koze, ukrasna perad, ptice, psi i mačke. Pravi mali životnjski vrt.

Jutros je za njih bio pravi šok kada su otišli da nahrane stoku. Dejan nije mogao da komentariše, ali nije krio svoje suze.

Njegov rođak Stevan Janjić kaže da je čuo lavež pasa oko četiri sata ali niko nije slutio da će doći do ovakvog pokolja stoke.

“Ovo su stvari koje se neretko dešavaju. Čopori pasa šetaju slobodno. Oni su zaštićeni dok mi strepimo da li će nam napasti i decu kada se uveče vraćaju iz škole. Dejan sa razlogom ne može da priča, pa on je mnogo ljubavi truda uložio u ovo. Nije stvar samo materjalne prirode”, kaže ovaj meštanin

Na teren je izašla veterinarska ekipa i Komunalna inspekcija. Nažalost ovaj slučaj nije usamljen jer je u poslednje dve nedelje na području grada evidentirano još dva pokolja u Kovačima i Bunjačkom Brdu, gde su gubici za vlasnike takođe veliki.

Vetrinar na uviđaju Milka Kepčija kaže da je jedino rešenje da se psi lutalice pod hitno unište, jer postoji opasnost i od širenja zaraze.

“Ja ne mogu pouzdano da tvrdim, sumnjam na pse lutalice. Ujedi na uginulim i ranjenim životinjama i šape asociraju na velikog psa. Dalja obdukcija i analize utvrdiće o kojoj životinji se radi, a taj posao će odraditi više instance”, kaže Kepčija.

Daljom obdukcijom, dakle, saznaćemo da li su u pitanju psi ili neka druga životinja. Masakrirane ovce i jarići nisu odneti niti pojedeni, kao u slučaju kod Milenkovića u Kovačima.

Ograda visoka metar i po i obezbeđen obor, očigledno za ovu neman nije bila prepreka, jer je u svom zlodelu usmrtilo devet životinja.

Mladen Budimir, komunalni inspektor, kaže da dalja akcija mora biti usmerena na hvatanje tih životinja, no nemoguće je sa malim brojem ljudstva pokriti teren.

“Znate da je Kraljevo proglašeno zonom besnila, i ovaj problem mora biti rešen jer bez obzira da li imamo jednu životinju ili se suočavamo sa čoporom, potencijalna su opasnost po druge životinje”, kaže on.

Materjalnu štetu Tomovići mogu da nadoknade od gradskih vlasti u slučaju da se dokaže da su u pitanju psi lutalice, no meštani više strepe za bezbednost dece, jer su čopori pasa česta pojava.

Stevanj Janjić kaže da meštani razmišljaju da uvedu i straže.

“Nemoćni smo. Vidite da smo sva dvorišta ogradili, da je to sve uređeno, ali sada niko ne može mirno da spava. Šta da je Dejan ušao u obor dok je neman bila unutra. Pa i njega bi usmrtio. Zakon i država štiti životinje, pa mi moramo da se zaštitimo sami, ako to državni ili čiji organi nisu u stanju. Ne znam ali ćemo se nekako organizovati, ima ovde i lovaca. Ne znam nisam pametan”, kaže on.

Zbog napada pasa lutalica na građane Kraljeva, lokalna vlast je za odštetu od ujeda, pre tri godine izdvojila 70 milona dinara. Zakon o dobrobiti životinja ne dozvoljava eutanaziju, tako se ljudi pitaju ko će njih da zaštiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: