NVO: Zatvori u Srbiji pretrpani

Centar za ljudska prava iz Niša apelovao je na nadležne da amnestiraju osuđenike jer prenatrpanost u zatvorima uzrokuje nečovečno ponašanje prema zatvorenicima.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2010.

20:06

Default images

"Maksimalni kapacitet srpskih zatvora je 9 600 (ljudi), a krajem prošle godine u zatvorima je bilo više od 11 000 osuđenika. Takva prekobrojnost dovodi do mučenja i nečovečnog ponašanja prema zatvorenicima", rekla je direktorka Centra za ljudska prava u Nišu Lidija Vučković na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, jedini način da se zatvori rasterete jeste amnestija za manja krivična dela jer je po društvo manja opasnost da se osuđenici nađu na slobodi pre isteka zatvorske kazne nego da osuđenici "u pretrpanom zatvoru postanu još gori".

Niški Centar za ljudska prava sprovodi monitoring uslova u niškom Kazneno-popravnom zavodu.

U poslednje tri posete niškom zatvoru tim Centra za ljudska prava sastavljen od advokata, psihologa i lekara razgovarao je sa osobama sa invaliditetom, pripadnicima malih verskih zajednica i Albancima o uslovima u toj ustanovi.

"Svi intervjuisani zatvorenici su kazali da nisu bili izloženi psihičkom i fizičkom nasilju od strane zaposlenih, ali osobe sa invaliditetom su prepuštene same sebi ili dobroj volji drugih osuđenika", rekla je Vučković.

Ona je navela da su gluvonemi, nepismeni i slepi osuđenici kućni red o pravima i obavezama u zatvoru dobili u pisanom obliku, a da osnovne higijenske potrebe slepi osuđenici zadovoljavaju uz pomoć drugih zatvorenika.

"Dvojici slepih osuđenika obroke u sobu dobrovoljno donose drugi osuđenici koji ih i hrane", rekla je Vučkovićeva.

Ona je rekla da su među tridesetak Albanaca u niškom zatvoru trojica ispitanika kazala da su bili izloženi psihološkom nasilju, odnosno uvredama na nacionalnoj osnovi.

"Kao poseban problem, Albanci ističu onemogućavanje poseta njihovih srodnika sa Kosova koji imaju dokumenta koje je izdao UNMIK, a sa kojima ne mogu da doputuju u Niš", rekla je Vučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: