Kina: I dalje u potrazi za rudarima

Blizu 1 000 spasilaca već treći dan se bore s vremenom u kineskom rudniku uglja gde je voda zatrpala 153 rudara.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2010.

16:45

Default images

Porodice nastradalih u rudniku Vangđialing, u severnoj provinciji Šansi, još uvek se nadaju dok nabujala voda sve više usporava ispumpavanje. "Danas je treći dan od kako su zatrpani a još uvek neznamo ništa", kaže žena čiji su suprug i dva zeta zatrpani u rudniku, javila je danas britanska agencija Rojters.

Oko 108 rudara je uspelo da se spase u nedelju kada je voda provalila u okno u izgradnji.

Kako pišu kineska medija, izgleda da su radnici slučajno dospeli do nekorišćenog okna prepunog vode.

Većina od 261 rudara koji su bili pod zemljom u trenutku kada se dogodila nesreća su iz raznih krajeva Kine a neki čak iz daleke južne provincije Hunan, koji nisu imali bolji izbor nego da se zaposle u veoma opasnoj rudarskoj industriji.

Kina beleži najsmrtonosniju industriju uglja na svetu sa više od 2.600 rudara poginulih prošle godine u poplavama, eksplozijama, rušenjima i drugim nesrećama u rudnicima.

Kako podseća Rojters, samo u eksploziji gasa u rudniku uglja na severoistoku Kine, u novembru prošle godine, poginulo je najmanje 104 rudara, a 74 je poginulo februara meseca u eksploziji u rudniku u oblasti Šansi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: