Četvrtak, 25.03.2010.

16:15

Sudije i tužioci imaju pravo žalbe

Neizabrane sudije i zamenici javnih tužioca imaju pravo žalbe Ustavnom sudu protiv odluke o prestanku njihove dužnosti, kaže predsednica Ustavnog suda.

Izvor: FoNet, Tanjug

Default images

Ustavni sud Srbije na današnjoj sednici zauzeo je pravni stav da neizabrane sudije i zamenici javnih tužilaca imaju pravo na žalbu Ustavnom sudu protiv odluke Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca o prestanku njihove dužnosti, izjavila je Fonetu predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić.

Prema stavu Suda, rekla je Nenadićeva, iz Ustava i zakona proizlazi da neizabranim sudijama i zamenicima javnih tužilaca dužnost prestaje danom stupanja na dužnost novoizabranih sudija i zamenika javnih tužilaca, na osnovu pojedinačne obrazložene odluke Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca.

Ta odluka, napomenula je Nenadićeva, mora da sadrži i individualizovane razloge zbog kojih određeno lice nije izabrano, zasnovane na propisanim uslovima, kriterijumima i merilima za izbor.

Nenadićeva je navela da donošenje pojedinačne obrazložene odluke o prestanku dužnosti sudija ili zamenika javnih tužilaca predstavlja nužnu pretpostavku za delotvorno korišćenje Ustavom utvrđenog prava na žalbu, kao i pretpostavku za odlučivanje Ustavnog suda o tome da li su žalbe osnovane ili ne.

Nenadićeva je rekla da je Sud zaključio da se žalbe neizabranih sudija dostave Visokom savetu sudstva, a ustavne žalbe neizabranih zamenika javnih tužilaca Državnom veću tužilaca, uz zauzete pravne stavove Ustavnog suda, kako bi po njima postupili u roku koji bude odredio Sud.

Boljevićeva: Produžava se neizvesnost

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da se iz stava Ustavnog suda Srbije povodom žalbi neizabranih sudija i tužilaca mogu izvući dvoznačni zaključci i da se njima produžava neizvesnost u pravosuđu.

"S jedne strane, stav Ustavnog suda je potvrdio da je Visoki savet sudstva trebalo da neizabranim sudijama dostavi pojedinačna, individualizovana obrazloženja i da je ovaj postupak za sudije bio postupak razrešenja, suprotno stavu koji je zastupao Savet", izjavila je Boljević.

S druge strane, začuđujuće što Ustavni sud vraća Vrhovnom savetu sudstva odluku da je dostavi pojedinačna obrazloženja sudijama koje nisu izabrane, umesto da odluke o neizboru poništi ili da odbaci žalbe sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: