Četvrtak, 25.03.2010.

16:15

Sudije i tužioci imaju pravo žalbe

Neizabrane sudije i zamenici javnih tužioca imaju pravo žalbe Ustavnom sudu protiv odluke o prestanku njihove dužnosti, kaže predsednica Ustavnog suda.

Izvor: FoNet

Sudije i tužioci imaju pravo žalbe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Mišljenje o nezakonitom postupanju VSS i njenog predsednika više puta sam komentarisao. Nemam nameru da branim VSS, a posebno ne predsednika ovog tela, jer su se kao pravnici osramotili, ali valja imati u vidu da nisu jedini krivci za fijasko "reforme" pravosuđa. Da je predsednik VSS pravilno shvatila odredbe člana 148. Ustava ona bi se postarala da svaki sudija koji nije izabran na stalnu dužnost dobije POJEDINAČNU odluku VSS o prestanku sudijske funkcije sa INDIVIDUALIZOVANIM obrazloženjem. Ona je govorila da "nereizabrane" sudije nemaju pravo na žalbu iz člana 67. Zakona o sudijama. Nije bila u pravu - prozlazi iz stavova US. Međutim, svemu tome su najviše doprineli upravo "reformatori" pravosuđa koji se sami “hvale na sva usta” dok ih domaća i svetska javnost kritikuje, koji se ne mogu dovesti u direktnu vezu sa VSS i njegovim predsednikom. On su ti koji su načinili veći broj pravno-tehničkih grešaka u novom Zakonu o sudijama (slično je i sa Zakonom o javnom tužilaštvu) i drugim propisima. Ustav Republike Srbije i Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije su bili na snazi u vreme donošenja novog Zakona o sudijama. Očigledno je da je neusklađenost Zakona o sudijama sa odredbama Ustava i Ustavnog zakona, odlučujuće doprinela pogrešnom postavljanju VSS u postupku izbora sudija. Osim toga, ako se poštuju Ustavni zakon i Zakon o Visokom savetu sudstva - taj savet još nije konstituisan jer je ovima propisano da se uslov za konstituisanje stiče danom izbora izbornih članova. U vreme kada je nezakonito VSS "konstituisan" nije bio izvršen izbor svih izbornih članova (nije ni danas). Dakle, sve vreme VSS je nezakonito telo, očigledno nezakonito konstituisano, PRAVNO nepostojeće telo čije su sve odluke i predlozi po sili zakona NIŠTAVNI akti. Nisu se bili stekli ni uslovi iz zakona za izbor predsednika VKS, pa je i ovaj izbor NIŠTAVAN. Sve to se ne može pripisati VSS i predsedniku ovog tela, ali im se može zameriti što su učestvovali u očigledno ništavom "konstituisanju" i što su se pravili kao da je sve što rade po Ustavu i zakonu, a kao pravnici su morali znati da to nije tako. Najodgovorniji su za donošenje ništavih odluka upravo članovi VSS, Malović, Ristić i ostali članovi po funkciji. Ustavni sud neće tek tako moći da pređe preko činjenice da je konstituisanje VSS bilo nezakonito. Još se ne zna ko je UTICAO na to da se konstituisanje izvrši protivno odredbi člana 6. stav 5. Ustavnog zakona i Zakona o Visokom savetu sudstva, imajući u vidu da je drugim zakonima bila propisana primena njihovih odredaba od dana konstituisanja. Ako je konstituisanje bilo ništavo, a jeste, onda mnoge odredbe Zakona o sudijama i Zakona o javnom dužilaštvu do danas nisu U PRIMENI, izbor predsednika VKS je ništav, svi akti VSS su ništavi. Kome je sve ovo trebalo? Gde su naši "reformatori" da objasne ove stvari?

zaječar

pre 14 godina

Ovakvo postupanje Ustavnog suda nema uporiše u Zakonu o ustavnom sudu koji u čl.88 st.1 tač.2 propisuje mogućnost obustave postupka po ustavnoj žalbi samo ukoliko donosilac ustavnom žalbom osporenog akta isti poništi, ukine ili ga izmeni u skladu sa zahtevima podnosioca žalbe. Dakle, pošto je žalba dopuštena dalja procedura zahteva dostavljanje iste donosiocu osporenog akta na odgovor, a ne na doradu kako bi se u isti unelo obrazloženje. To što osporeni akt nema obrazloženje jeste razlog za njegovo poništenje u smislu čl.89 st.2 Zakona o ustavnom sudu. Po kome pravnom osnovu je Ustavni sud kreirao pravilo vraćanja akta donosiocu radi izrade obrazloženja?

Pinokio

pre 14 godina

Pa ljudi, ovo je "žvaka" za narod. To je isto kao kad te bije za đžabe, pa ti saopšti da imaš pravo da plačeš. Stvarno "demokratski" i "velikodušno"

NN

pre 14 godina

sudija sam, prošla reizbor i sramota me je što sam sudija. najpre zbog načina reizbora, zbog uslova u kojim sada radim (800 predmeta) i zbog toga što ni jedan sudija nije odgovarao za zastarevanje predmeta u krivičnim stvarima do sada.

advokat

pre 14 godina

malo su neprecizni u izjavama i to mozda stvara problem.

naime postupak po ZALBI ustavnom sudu i predvidja da se o zalbi izjasnjava VSS i zato mu se dostavlja zalba, a zatim se zakazuje rasprava na koju dolaze obe strane i postupa se u skladu sa pravilima postupka pred ustavnim sudom.

dakle to je jedini put a sta ce sve ovi da izmisle NEK NAM JE BOG NA POMOC

SAMO , obzirom na sve konkretno treba biti obazriv i mi cemo za nase stranke u skladu sa rokovima pre isteka 6 meseci od odluke VSS podneti tuzbe sudu u strazburu jer su rokovi u tom delu malo nezgodni pa se je bolje na vreme ubaciti pred sud koji ce da razmotri sve u skladu sa propisima i NEPRISTRASNO

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Jedan komentator, neizabrani kandidat za sudiju na 3 godine, pita se koja prava ima. Trebao bi to kao kandidat znati i osporiti odluku Narodne skupštine Republike Srbije, ukoliko je bolji kandidat od kandidata izabranih u sud za koji je konkurisao. Postoji kod nas Zakon o upravnim sporovima. Tužbu je valjalo podneti do 31.12.2009.g. Vrhovnom sudu Srbije, a od 01.01.2010. Upravnom sudu. Pa da vidimo kakvo nam je pravosuđe zaista. Problem je što kandidat u ovoj "demokratiji" nije mogao da razgleda materijal, jer nisu dozvolili. Ali, već iz biografija mladih kanadidata za nove sudije je mogao videti: dužinu studiranja, prosek i uspeh na pravosudnom ispitu i videti da li su izabrani bolji ili nisu. Tako sam ja nekada radio i uspeo u sporu. Sudio je Viši sud u Novom Sadu (tako se tada već zvao). Ako ovaj pravni lek ne uspe, sledi ustavna žalba i Evropski sud...

Sladjana

pre 14 godina

Nata Mesarović mora da podnese ostavku! Prvo, odluka Ustavnog suda je šamar Nati Mesarović. Drugo, Nata Mesarović otvoreno laže kada kaže da sudovi rade punom parom. Beogradski sudovi nemaju omote spisa, predmete uvijaju u karo-papir, nemaju tonere, ne izdaju strankama zbog toga prepise i fotokopije, kao ni zapisnike, a advokati sami donose papir za kopiranje. U zgradi bivšeg Petog suda bila je dva puta poplava, poplavljeni su i predmeti, nemoguće je raditi! Reforma je čist promašaj! Pet sudija od 29 u Kuli je napustilo posao zbog uslova rada i broja predmeta u radu! Sudije Apelacionog suda iz Kragujevca smeštene su u Viši sud u Jagodini, a znamo da apelacioni sudovi na papiru postoje od 2002. godine, kao i to da se velike sume novca u Budzetu za apelacije izdvajaju od 2006. godine. Gde je novac uložen, ako nema uslova za normalan rad u apelacionim sudovima. Sudovi su za prva dva meseca, ovako reformisani, potrošili više novčanih sredstava nego pre za celu godinu na ime putovanja, odvojenog života i plaćanja stanova. Da li su to uštede o kojima su pričali? Sram ih bilo bre sve! Istina je da su pohlepni i da čovek ne može ni špaklom da ih skine sa funkcija!

ratibor

pre 14 godina

Pozdravljam do sada sve stavove gospodina Kosanovića, ali mi je jako žao što je ova zemlja pre 30 godina (a što je prava istina) imala više prava i pravde i bezbednosti građana nego ova sada. Ova reforma je urađena da i ono malo dobrog bude ubišteno. Kako se može objasniti da u Požarevcu postaje zamenik tužioca neko ko je diplomirao u 38 godina , ili sada postaje sudija i to višeg suda sa 59 godina. Takvih primera ima mnogo. Molim da Malović, Mesarović i Radovanović odu iz pravosuđa.

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Ustavni sud je zauzeo stav. Mnogo “važna” vest. Još 1980. kao KANDIDAT za sudiju uspeo sam da u UPRAVNOM sporu Viši sud u NS PONIŠTI izbor sudije (D.T.) koji je bio SLABIJI kandidat od mene. Mogao sam da razgledam konkursni materijal radi pripremanja tužbe. Uspeo sam u tome i da postanem sudija, iako su komunisti bili protiv mog izbora. A danas, u navodno demokratskoj Srbiji i navodno pravnoj državi, SUDIJA već izabran na stalnu funkciju, nema ni toliko prava koliko sam ja imao pre 30 godina! Po zakonu i svaki sudija ima PRAVO na pravni lek, pa i protiv ODLUKE Narodne skupštine Republike Srbije o prvom izboru sudija na 3 godine, budući da se radi i istom JAVNOM OGLASU. Izabrani su za nove sudije većinom “večiti” studenti, sa lošim prosekom – dakle, većina LOŠIJIH kandidata od nereizabranih. Ne poznajem lično gospođu Boljević, ali njene REFERENCE sigurno nema gospođa Mesarović (sa 47 godina izabrana u Okružni sud - 1997. za "vreme" S.M.). Zato se zalažem za poništavanje svih odluka VSS i DTV i posledica njihovih odluka i predloga. I za poništavanje i odluka NS RS. Vratiti sve u PREĐAŠNJE STANJE i izvršiti stvarnu reformu pravosuđa po smernicama koje sam u jednom komentaru već dao. Međutim, reformu pravosuđa treba poveriti PROVERENIM stručnjacima i NESPORNIM pravnim autoritetima, koji bi morali znati i GEOGRAFIJU. Ova je očigledno bila slaba strana naših “deformatora”. Izveštaj o radu "deformisanog" pravosuđa glasi: za 3.5 meseca imao sam 6 rasprava (advokat sam), od toga 2 u Bečeju i 4 van Bečeja. Jedna od najlepših sudskih zgrada u Vojvodini (Bečej) “zvrji” prazna. Sramota nas tek čeka. Ne verujem da će bilo ko prihvatiti kandidaturu za sudiju US (možda g. Ristić, g. Ćirić, g.Homen, g. Simić). Ja se tu ne bih mešao (reče neko).

Strazburdžija

pre 14 godina

Indikativno je ovo bestidno graktanje neizabranih sudija i tužilaca koji zahtevaju "pravdu" za sebe a sami su pravdu uskraćivali žrtvama, oslobađali ubice, kriminalce i koji su (sudije i tužioci) zapravo najveći krivci za ukupnu propast i beznađe u kojem se danas nalaze građani Srbije!
I da, samo napred, tužite Strazburu - samo što ćete prvo morati da sačekate da se reše hiljade naših tužbi protiv Srbije a zbog vaših nezakonitih "presuda". A toga toliko već ima da to sigurno nećete dočekati...

Visedimenzionalni problem

pre 14 godina

Zar niko od 1500 dostojnih, casnih i osposobljenih, osim Hadziomerovica, nije mislio da njihovim razresenim kolegama pripada bar pravo na pravni lek? Ili, ili su se dostojni sakrili u misije rupe?

Goran dipl. pravnik

pre 14 godina

Sudije imaju pravo na zalbu a kakvo pravo imamo mi ostali koji smo takodje konkurisali a nismo izabrani bez ma kakvog obrazlozenja koji ranije nismo bili sudije a ispunjavamo sve uslove za izbor osim da smo dobri sa onima koji su o izboru odlucival .

bezimena

pre 14 godina

Baš sam puna razumevanja za ove bivše, kojima su pedofilski predmeti zastarevali po fiokama, koji su pijane vozače koji su nekoga ubili (npr.M.Zablaćanskog) osudjivali uslovnim osudama, koji ni jednu aferu koja je i stigla na sud, nisu okončali, nego su optužbe, istrage i sudjenja razvlačili do u beskraj , itd.itd.

VI SE ŽALITE!? Sram vas bilo!

profesor

pre 14 godina

"Уставна жалба није средство за оспоравање неправилног избора, односно неизбора судија и јавних тужилаца","Уставна жалба не може се односити на избор судија и тужилаца", "Сматрамо да није потребно доносити појединачно образложење за судије и јавне тужиоце". Изјаве Председнице ВСС Нате Месаревић у последњих неколико дана, пред одлуку Уставног суда. Шта после овог рећи о стручности и оспособљености најодговорније за правосуђе у Србији. Једини излаз и за Вас и за нас је да поднесете оставку, јер је очигледно да Сте пали на испиту.

Boki

pre 14 godina

Dragi i poštovani kolege, šta više reći o postupanju ovih "istaknutih pravnika", kada je Javni konkurs za prijem na rad u stručnoj službi US RS na kojem sam učestvovao neustavan i nezakonit! Šta više reći kada Konkursna komisija ne poštuje odluku Žalbene komisije kao drugostepenog organa. Toliko o vladavini prava u US RS!

vera

pre 14 godina

ako sudujama i tuziocima funkcija prestaje samo na osnovu individualizovanih odluka, koje sadrze, razloge ne(re)izbora, a takvih odluka nema, to i vrapci znaju, onda ni sudijama ni tuziocima nije prestala funkcija. I cemu onda izjasnjenje VSS, oni su u svojim odlukama (veoma strucnim i argumentovanim) sve rekli. Sta ima novo da kazu, osim da sada izmisljaju obrazlozenja.Ocigledno svi kupuju vreme, prave predstavu za gradjane. Ali Nato i Boso mislim da to vise nece moci, sada je stvarno dosta, uradite bar jednom nesto ispravno ako imate znanja i hrabrosti ili odlazite, dok ne bude kasno i za vas i za ovu zemlju koju svesno upropascujete pred nasim ocima i ocima cele Evrope.

to je to

pre 14 godina

Ustavni sud nema ovlascena da nalozi VSS da naknadno i retroaktivno ispravlja svoj postupak i naknadno pise i dostavlja obrazlozenje.
Stoga, ovo znaci da je Ustavni sud potvrdio da postupak koji je sproveo VSS nije Ustavan i da se ima ponistiti.
Zakonska procedura je takva da se sada zalbe sudija i tuzilaca dostavljaju VSS na izjasnjenje, pa se po tome donosi odluka o vec izjavljenim zalbama.
Sve ostalo bi bilo previse apsurdno i za zemlju Srbiju (koja se nazalost ove vlasti nalazi u Evropi)

al

pre 14 godina

Moze li se sprati sramota koja je naneta drzavi? Moze. Ustavni sud bi to mogao. Hoce li? Videcemo. Ali, hoce li neko snositi odgovrnost? Hoce li neko da se povuce sa funkcije i sa javne scene ako je sprovodio neustavnu reformu? Sumnjam. Najbolje bi bilo kada bi se posle Strazbura, koji je cini se neminovna instanca, ODSTETE REGRESIRALE OD NATE, SNEZE, HOMENA I BOSE! To bi ih sve uozbiljilo, nista drugo!!!

Vlastima

pre 14 godina

Ako se zeli dobro Srbiji i ovom narodu, reizbor se mora ponistiti i preispitati celokupni izbor!
VSS kada je birao mislio je da ce biti bez zalbe i da moze da radi sta hoce.

senka

pre 14 godina

Poštovana publiko,
evo još jednog manevra pravne elite, vrhovne pravne misli i odlučivanja.
U prevodu, ove vesti treba da stoji:
Ustavni sud će dostaviti Ustavne žalbe na razmatranje Visokom savetu sudstva, koji nije doneo obrazložene odluke, da bih i doneo.
Visoki savet sudstva će potom, čitajući žalbu na odluku koju nije doneo, da smisli odluku tako da nadmudri navode iz žalbe podnosioca, i da smisli ingeniozni način da opovrgne navode iste, a onda će podnosiocu žalbe biti dat još jedan rok, da se sa istim navodima žali na sada obrazloženu odluku.

Drugim rečima:
sada imamo žalbu, a nemamo odluku, a potom ćemo imati odluku a žalbu smo već potrošili, jer je PRVO PODNETA ŽALBA, a POTOM DONETA ODLUKA.

A ovaj ingeniozni plan smišljen kako bismo stvar razvodnili do kraja, umorili javnost, koja ionako već misli: Šta više hoće te sudije, kad i toliki radnici ostaše bez posla pa nikom ništa..., zamajaće Evropu za neko vreme, a stvar će polako leći.

E pa neće leći. Ćeraćemo se do Strazbura, ovako ili onako.

Radivoje

pre 14 godina

Koja li ih je muka naterala kad su morali da rade po Zakonu??? Po Zakonu!? Uslovno rečeno, jer pravni STAV ne obavezuje nikoga, to nije odluka, presuda... TO nije ništa, barem iz ugla jednog pravnika. Od njih više nego hrabro, što se mene tiče, sraman kompromis...

nemi posmatrač

pre 14 godina

Iskreno,smatrajući Ustavni sud produženom rukom vlasti,očekivao sam da će žalbe biti iz voleja odbačene kao neosnovane.Ne zaboravimo da je isti sud dan danas u nekompletnom sastavu i da je taj isti sud kriterijume za reizbor prihvatio kao zakonite,suprotno ocenama Venecijanske komisije.Nesumnjivo je da je sprovedeni reizbor bio svojevrsni puč političkih elita na sudsku vlast,da je postupak sproveden na krajnje neozbiljan i bahat način,i da je zbog toga propuštena lepa šansa da se u pravosudju konačno zavede red jednom profesionalnom i apolitičnom ocenom nosilaca pravosudnih funkcija.Da li je ovo nagoveštaj revizije ovog nesrećnog reizbora sa katastrofalnim posledicama po izgradnju Srbije kao pravne države,ili je samo jedna dobro izrežirana predstava za javnost i šokirane evropske institucije,videćemo uskoro...Lično,tipujem na ovo drugo!

Pastir Kostja

pre 14 godina

Opet se poigravate sa autoritetom institucije koju predstavljate, koja nije vaša dedovina, nego nasleđe generacija Srba. Pravni stav. Sramota! U Srbiji se već poduže vreme ignoriše sprovođenje zakona i pravnosnažnih presuda, a vi donosite pravni STAV koji NIKOGA NE OBAVEZUJE!!!

senka

pre 14 godina

Poštovana publiko,
evo još jednog manevra pravne elite, vrhovne pravne misli i odlučivanja.
U prevodu, ove vesti treba da stoji:
Ustavni sud će dostaviti Ustavne žalbe na razmatranje Visokom savetu sudstva, koji nije doneo obrazložene odluke, da bih i doneo.
Visoki savet sudstva će potom, čitajući žalbu na odluku koju nije doneo, da smisli odluku tako da nadmudri navode iz žalbe podnosioca, i da smisli ingeniozni način da opovrgne navode iste, a onda će podnosiocu žalbe biti dat još jedan rok, da se sa istim navodima žali na sada obrazloženu odluku.

Drugim rečima:
sada imamo žalbu, a nemamo odluku, a potom ćemo imati odluku a žalbu smo već potrošili, jer je PRVO PODNETA ŽALBA, a POTOM DONETA ODLUKA.

A ovaj ingeniozni plan smišljen kako bismo stvar razvodnili do kraja, umorili javnost, koja ionako već misli: Šta više hoće te sudije, kad i toliki radnici ostaše bez posla pa nikom ništa..., zamajaće Evropu za neko vreme, a stvar će polako leći.

E pa neće leći. Ćeraćemo se do Strazbura, ovako ili onako.

profesor

pre 14 godina

"Уставна жалба није средство за оспоравање неправилног избора, односно неизбора судија и јавних тужилаца","Уставна жалба не може се односити на избор судија и тужилаца", "Сматрамо да није потребно доносити појединачно образложење за судије и јавне тужиоце". Изјаве Председнице ВСС Нате Месаревић у последњих неколико дана, пред одлуку Уставног суда. Шта после овог рећи о стручности и оспособљености најодговорније за правосуђе у Србији. Једини излаз и за Вас и за нас је да поднесете оставку, јер је очигледно да Сте пали на испиту.

nemi posmatrač

pre 14 godina

Iskreno,smatrajući Ustavni sud produženom rukom vlasti,očekivao sam da će žalbe biti iz voleja odbačene kao neosnovane.Ne zaboravimo da je isti sud dan danas u nekompletnom sastavu i da je taj isti sud kriterijume za reizbor prihvatio kao zakonite,suprotno ocenama Venecijanske komisije.Nesumnjivo je da je sprovedeni reizbor bio svojevrsni puč političkih elita na sudsku vlast,da je postupak sproveden na krajnje neozbiljan i bahat način,i da je zbog toga propuštena lepa šansa da se u pravosudju konačno zavede red jednom profesionalnom i apolitičnom ocenom nosilaca pravosudnih funkcija.Da li je ovo nagoveštaj revizije ovog nesrećnog reizbora sa katastrofalnim posledicama po izgradnju Srbije kao pravne države,ili je samo jedna dobro izrežirana predstava za javnost i šokirane evropske institucije,videćemo uskoro...Lično,tipujem na ovo drugo!

al

pre 14 godina

Moze li se sprati sramota koja je naneta drzavi? Moze. Ustavni sud bi to mogao. Hoce li? Videcemo. Ali, hoce li neko snositi odgovrnost? Hoce li neko da se povuce sa funkcije i sa javne scene ako je sprovodio neustavnu reformu? Sumnjam. Najbolje bi bilo kada bi se posle Strazbura, koji je cini se neminovna instanca, ODSTETE REGRESIRALE OD NATE, SNEZE, HOMENA I BOSE! To bi ih sve uozbiljilo, nista drugo!!!

Pastir Kostja

pre 14 godina

Opet se poigravate sa autoritetom institucije koju predstavljate, koja nije vaša dedovina, nego nasleđe generacija Srba. Pravni stav. Sramota! U Srbiji se već poduže vreme ignoriše sprovođenje zakona i pravnosnažnih presuda, a vi donosite pravni STAV koji NIKOGA NE OBAVEZUJE!!!

Vlastima

pre 14 godina

Ako se zeli dobro Srbiji i ovom narodu, reizbor se mora ponistiti i preispitati celokupni izbor!
VSS kada je birao mislio je da ce biti bez zalbe i da moze da radi sta hoce.

to je to

pre 14 godina

Ustavni sud nema ovlascena da nalozi VSS da naknadno i retroaktivno ispravlja svoj postupak i naknadno pise i dostavlja obrazlozenje.
Stoga, ovo znaci da je Ustavni sud potvrdio da postupak koji je sproveo VSS nije Ustavan i da se ima ponistiti.
Zakonska procedura je takva da se sada zalbe sudija i tuzilaca dostavljaju VSS na izjasnjenje, pa se po tome donosi odluka o vec izjavljenim zalbama.
Sve ostalo bi bilo previse apsurdno i za zemlju Srbiju (koja se nazalost ove vlasti nalazi u Evropi)

Radivoje

pre 14 godina

Koja li ih je muka naterala kad su morali da rade po Zakonu??? Po Zakonu!? Uslovno rečeno, jer pravni STAV ne obavezuje nikoga, to nije odluka, presuda... TO nije ništa, barem iz ugla jednog pravnika. Od njih više nego hrabro, što se mene tiče, sraman kompromis...

Sladjana

pre 14 godina

Nata Mesarović mora da podnese ostavku! Prvo, odluka Ustavnog suda je šamar Nati Mesarović. Drugo, Nata Mesarović otvoreno laže kada kaže da sudovi rade punom parom. Beogradski sudovi nemaju omote spisa, predmete uvijaju u karo-papir, nemaju tonere, ne izdaju strankama zbog toga prepise i fotokopije, kao ni zapisnike, a advokati sami donose papir za kopiranje. U zgradi bivšeg Petog suda bila je dva puta poplava, poplavljeni su i predmeti, nemoguće je raditi! Reforma je čist promašaj! Pet sudija od 29 u Kuli je napustilo posao zbog uslova rada i broja predmeta u radu! Sudije Apelacionog suda iz Kragujevca smeštene su u Viši sud u Jagodini, a znamo da apelacioni sudovi na papiru postoje od 2002. godine, kao i to da se velike sume novca u Budzetu za apelacije izdvajaju od 2006. godine. Gde je novac uložen, ako nema uslova za normalan rad u apelacionim sudovima. Sudovi su za prva dva meseca, ovako reformisani, potrošili više novčanih sredstava nego pre za celu godinu na ime putovanja, odvojenog života i plaćanja stanova. Da li su to uštede o kojima su pričali? Sram ih bilo bre sve! Istina je da su pohlepni i da čovek ne može ni špaklom da ih skine sa funkcija!

vera

pre 14 godina

ako sudujama i tuziocima funkcija prestaje samo na osnovu individualizovanih odluka, koje sadrze, razloge ne(re)izbora, a takvih odluka nema, to i vrapci znaju, onda ni sudijama ni tuziocima nije prestala funkcija. I cemu onda izjasnjenje VSS, oni su u svojim odlukama (veoma strucnim i argumentovanim) sve rekli. Sta ima novo da kazu, osim da sada izmisljaju obrazlozenja.Ocigledno svi kupuju vreme, prave predstavu za gradjane. Ali Nato i Boso mislim da to vise nece moci, sada je stvarno dosta, uradite bar jednom nesto ispravno ako imate znanja i hrabrosti ili odlazite, dok ne bude kasno i za vas i za ovu zemlju koju svesno upropascujete pred nasim ocima i ocima cele Evrope.

Visedimenzionalni problem

pre 14 godina

Zar niko od 1500 dostojnih, casnih i osposobljenih, osim Hadziomerovica, nije mislio da njihovim razresenim kolegama pripada bar pravo na pravni lek? Ili, ili su se dostojni sakrili u misije rupe?

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Ustavni sud je zauzeo stav. Mnogo “važna” vest. Još 1980. kao KANDIDAT za sudiju uspeo sam da u UPRAVNOM sporu Viši sud u NS PONIŠTI izbor sudije (D.T.) koji je bio SLABIJI kandidat od mene. Mogao sam da razgledam konkursni materijal radi pripremanja tužbe. Uspeo sam u tome i da postanem sudija, iako su komunisti bili protiv mog izbora. A danas, u navodno demokratskoj Srbiji i navodno pravnoj državi, SUDIJA već izabran na stalnu funkciju, nema ni toliko prava koliko sam ja imao pre 30 godina! Po zakonu i svaki sudija ima PRAVO na pravni lek, pa i protiv ODLUKE Narodne skupštine Republike Srbije o prvom izboru sudija na 3 godine, budući da se radi i istom JAVNOM OGLASU. Izabrani su za nove sudije većinom “večiti” studenti, sa lošim prosekom – dakle, većina LOŠIJIH kandidata od nereizabranih. Ne poznajem lično gospođu Boljević, ali njene REFERENCE sigurno nema gospođa Mesarović (sa 47 godina izabrana u Okružni sud - 1997. za "vreme" S.M.). Zato se zalažem za poništavanje svih odluka VSS i DTV i posledica njihovih odluka i predloga. I za poništavanje i odluka NS RS. Vratiti sve u PREĐAŠNJE STANJE i izvršiti stvarnu reformu pravosuđa po smernicama koje sam u jednom komentaru već dao. Međutim, reformu pravosuđa treba poveriti PROVERENIM stručnjacima i NESPORNIM pravnim autoritetima, koji bi morali znati i GEOGRAFIJU. Ova je očigledno bila slaba strana naših “deformatora”. Izveštaj o radu "deformisanog" pravosuđa glasi: za 3.5 meseca imao sam 6 rasprava (advokat sam), od toga 2 u Bečeju i 4 van Bečeja. Jedna od najlepših sudskih zgrada u Vojvodini (Bečej) “zvrji” prazna. Sramota nas tek čeka. Ne verujem da će bilo ko prihvatiti kandidaturu za sudiju US (možda g. Ristić, g. Ćirić, g.Homen, g. Simić). Ja se tu ne bih mešao (reče neko).

Boki

pre 14 godina

Dragi i poštovani kolege, šta više reći o postupanju ovih "istaknutih pravnika", kada je Javni konkurs za prijem na rad u stručnoj službi US RS na kojem sam učestvovao neustavan i nezakonit! Šta više reći kada Konkursna komisija ne poštuje odluku Žalbene komisije kao drugostepenog organa. Toliko o vladavini prava u US RS!

Goran dipl. pravnik

pre 14 godina

Sudije imaju pravo na zalbu a kakvo pravo imamo mi ostali koji smo takodje konkurisali a nismo izabrani bez ma kakvog obrazlozenja koji ranije nismo bili sudije a ispunjavamo sve uslove za izbor osim da smo dobri sa onima koji su o izboru odlucival .

ratibor

pre 14 godina

Pozdravljam do sada sve stavove gospodina Kosanovića, ali mi je jako žao što je ova zemlja pre 30 godina (a što je prava istina) imala više prava i pravde i bezbednosti građana nego ova sada. Ova reforma je urađena da i ono malo dobrog bude ubišteno. Kako se može objasniti da u Požarevcu postaje zamenik tužioca neko ko je diplomirao u 38 godina , ili sada postaje sudija i to višeg suda sa 59 godina. Takvih primera ima mnogo. Molim da Malović, Mesarović i Radovanović odu iz pravosuđa.

advokat

pre 14 godina

malo su neprecizni u izjavama i to mozda stvara problem.

naime postupak po ZALBI ustavnom sudu i predvidja da se o zalbi izjasnjava VSS i zato mu se dostavlja zalba, a zatim se zakazuje rasprava na koju dolaze obe strane i postupa se u skladu sa pravilima postupka pred ustavnim sudom.

dakle to je jedini put a sta ce sve ovi da izmisle NEK NAM JE BOG NA POMOC

SAMO , obzirom na sve konkretno treba biti obazriv i mi cemo za nase stranke u skladu sa rokovima pre isteka 6 meseci od odluke VSS podneti tuzbe sudu u strazburu jer su rokovi u tom delu malo nezgodni pa se je bolje na vreme ubaciti pred sud koji ce da razmotri sve u skladu sa propisima i NEPRISTRASNO

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Jedan komentator, neizabrani kandidat za sudiju na 3 godine, pita se koja prava ima. Trebao bi to kao kandidat znati i osporiti odluku Narodne skupštine Republike Srbije, ukoliko je bolji kandidat od kandidata izabranih u sud za koji je konkurisao. Postoji kod nas Zakon o upravnim sporovima. Tužbu je valjalo podneti do 31.12.2009.g. Vrhovnom sudu Srbije, a od 01.01.2010. Upravnom sudu. Pa da vidimo kakvo nam je pravosuđe zaista. Problem je što kandidat u ovoj "demokratiji" nije mogao da razgleda materijal, jer nisu dozvolili. Ali, već iz biografija mladih kanadidata za nove sudije je mogao videti: dužinu studiranja, prosek i uspeh na pravosudnom ispitu i videti da li su izabrani bolji ili nisu. Tako sam ja nekada radio i uspeo u sporu. Sudio je Viši sud u Novom Sadu (tako se tada već zvao). Ako ovaj pravni lek ne uspe, sledi ustavna žalba i Evropski sud...

NN

pre 14 godina

sudija sam, prošla reizbor i sramota me je što sam sudija. najpre zbog načina reizbora, zbog uslova u kojim sada radim (800 predmeta) i zbog toga što ni jedan sudija nije odgovarao za zastarevanje predmeta u krivičnim stvarima do sada.

Pinokio

pre 14 godina

Pa ljudi, ovo je "žvaka" za narod. To je isto kao kad te bije za đžabe, pa ti saopšti da imaš pravo da plačeš. Stvarno "demokratski" i "velikodušno"

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Mišljenje o nezakonitom postupanju VSS i njenog predsednika više puta sam komentarisao. Nemam nameru da branim VSS, a posebno ne predsednika ovog tela, jer su se kao pravnici osramotili, ali valja imati u vidu da nisu jedini krivci za fijasko "reforme" pravosuđa. Da je predsednik VSS pravilno shvatila odredbe člana 148. Ustava ona bi se postarala da svaki sudija koji nije izabran na stalnu dužnost dobije POJEDINAČNU odluku VSS o prestanku sudijske funkcije sa INDIVIDUALIZOVANIM obrazloženjem. Ona je govorila da "nereizabrane" sudije nemaju pravo na žalbu iz člana 67. Zakona o sudijama. Nije bila u pravu - prozlazi iz stavova US. Međutim, svemu tome su najviše doprineli upravo "reformatori" pravosuđa koji se sami “hvale na sva usta” dok ih domaća i svetska javnost kritikuje, koji se ne mogu dovesti u direktnu vezu sa VSS i njegovim predsednikom. On su ti koji su načinili veći broj pravno-tehničkih grešaka u novom Zakonu o sudijama (slično je i sa Zakonom o javnom tužilaštvu) i drugim propisima. Ustav Republike Srbije i Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije su bili na snazi u vreme donošenja novog Zakona o sudijama. Očigledno je da je neusklađenost Zakona o sudijama sa odredbama Ustava i Ustavnog zakona, odlučujuće doprinela pogrešnom postavljanju VSS u postupku izbora sudija. Osim toga, ako se poštuju Ustavni zakon i Zakon o Visokom savetu sudstva - taj savet još nije konstituisan jer je ovima propisano da se uslov za konstituisanje stiče danom izbora izbornih članova. U vreme kada je nezakonito VSS "konstituisan" nije bio izvršen izbor svih izbornih članova (nije ni danas). Dakle, sve vreme VSS je nezakonito telo, očigledno nezakonito konstituisano, PRAVNO nepostojeće telo čije su sve odluke i predlozi po sili zakona NIŠTAVNI akti. Nisu se bili stekli ni uslovi iz zakona za izbor predsednika VKS, pa je i ovaj izbor NIŠTAVAN. Sve to se ne može pripisati VSS i predsedniku ovog tela, ali im se može zameriti što su učestvovali u očigledno ništavom "konstituisanju" i što su se pravili kao da je sve što rade po Ustavu i zakonu, a kao pravnici su morali znati da to nije tako. Najodgovorniji su za donošenje ništavih odluka upravo članovi VSS, Malović, Ristić i ostali članovi po funkciji. Ustavni sud neće tek tako moći da pređe preko činjenice da je konstituisanje VSS bilo nezakonito. Još se ne zna ko je UTICAO na to da se konstituisanje izvrši protivno odredbi člana 6. stav 5. Ustavnog zakona i Zakona o Visokom savetu sudstva, imajući u vidu da je drugim zakonima bila propisana primena njihovih odredaba od dana konstituisanja. Ako je konstituisanje bilo ništavo, a jeste, onda mnoge odredbe Zakona o sudijama i Zakona o javnom dužilaštvu do danas nisu U PRIMENI, izbor predsednika VKS je ništav, svi akti VSS su ništavi. Kome je sve ovo trebalo? Gde su naši "reformatori" da objasne ove stvari?

bezimena

pre 14 godina

Baš sam puna razumevanja za ove bivše, kojima su pedofilski predmeti zastarevali po fiokama, koji su pijane vozače koji su nekoga ubili (npr.M.Zablaćanskog) osudjivali uslovnim osudama, koji ni jednu aferu koja je i stigla na sud, nisu okončali, nego su optužbe, istrage i sudjenja razvlačili do u beskraj , itd.itd.

VI SE ŽALITE!? Sram vas bilo!

zaječar

pre 14 godina

Ovakvo postupanje Ustavnog suda nema uporiše u Zakonu o ustavnom sudu koji u čl.88 st.1 tač.2 propisuje mogućnost obustave postupka po ustavnoj žalbi samo ukoliko donosilac ustavnom žalbom osporenog akta isti poništi, ukine ili ga izmeni u skladu sa zahtevima podnosioca žalbe. Dakle, pošto je žalba dopuštena dalja procedura zahteva dostavljanje iste donosiocu osporenog akta na odgovor, a ne na doradu kako bi se u isti unelo obrazloženje. To što osporeni akt nema obrazloženje jeste razlog za njegovo poništenje u smislu čl.89 st.2 Zakona o ustavnom sudu. Po kome pravnom osnovu je Ustavni sud kreirao pravilo vraćanja akta donosiocu radi izrade obrazloženja?

Strazburdžija

pre 14 godina

Indikativno je ovo bestidno graktanje neizabranih sudija i tužilaca koji zahtevaju "pravdu" za sebe a sami su pravdu uskraćivali žrtvama, oslobađali ubice, kriminalce i koji su (sudije i tužioci) zapravo najveći krivci za ukupnu propast i beznađe u kojem se danas nalaze građani Srbije!
I da, samo napred, tužite Strazburu - samo što ćete prvo morati da sačekate da se reše hiljade naših tužbi protiv Srbije a zbog vaših nezakonitih "presuda". A toga toliko već ima da to sigurno nećete dočekati...

bezimena

pre 14 godina

Baš sam puna razumevanja za ove bivše, kojima su pedofilski predmeti zastarevali po fiokama, koji su pijane vozače koji su nekoga ubili (npr.M.Zablaćanskog) osudjivali uslovnim osudama, koji ni jednu aferu koja je i stigla na sud, nisu okončali, nego su optužbe, istrage i sudjenja razvlačili do u beskraj , itd.itd.

VI SE ŽALITE!? Sram vas bilo!

Strazburdžija

pre 14 godina

Indikativno je ovo bestidno graktanje neizabranih sudija i tužilaca koji zahtevaju "pravdu" za sebe a sami su pravdu uskraćivali žrtvama, oslobađali ubice, kriminalce i koji su (sudije i tužioci) zapravo najveći krivci za ukupnu propast i beznađe u kojem se danas nalaze građani Srbije!
I da, samo napred, tužite Strazburu - samo što ćete prvo morati da sačekate da se reše hiljade naših tužbi protiv Srbije a zbog vaših nezakonitih "presuda". A toga toliko već ima da to sigurno nećete dočekati...

Goran dipl. pravnik

pre 14 godina

Sudije imaju pravo na zalbu a kakvo pravo imamo mi ostali koji smo takodje konkurisali a nismo izabrani bez ma kakvog obrazlozenja koji ranije nismo bili sudije a ispunjavamo sve uslove za izbor osim da smo dobri sa onima koji su o izboru odlucival .

Radivoje

pre 14 godina

Koja li ih je muka naterala kad su morali da rade po Zakonu??? Po Zakonu!? Uslovno rečeno, jer pravni STAV ne obavezuje nikoga, to nije odluka, presuda... TO nije ništa, barem iz ugla jednog pravnika. Od njih više nego hrabro, što se mene tiče, sraman kompromis...

nemi posmatrač

pre 14 godina

Iskreno,smatrajući Ustavni sud produženom rukom vlasti,očekivao sam da će žalbe biti iz voleja odbačene kao neosnovane.Ne zaboravimo da je isti sud dan danas u nekompletnom sastavu i da je taj isti sud kriterijume za reizbor prihvatio kao zakonite,suprotno ocenama Venecijanske komisije.Nesumnjivo je da je sprovedeni reizbor bio svojevrsni puč političkih elita na sudsku vlast,da je postupak sproveden na krajnje neozbiljan i bahat način,i da je zbog toga propuštena lepa šansa da se u pravosudju konačno zavede red jednom profesionalnom i apolitičnom ocenom nosilaca pravosudnih funkcija.Da li je ovo nagoveštaj revizije ovog nesrećnog reizbora sa katastrofalnim posledicama po izgradnju Srbije kao pravne države,ili je samo jedna dobro izrežirana predstava za javnost i šokirane evropske institucije,videćemo uskoro...Lično,tipujem na ovo drugo!

Visedimenzionalni problem

pre 14 godina

Zar niko od 1500 dostojnih, casnih i osposobljenih, osim Hadziomerovica, nije mislio da njihovim razresenim kolegama pripada bar pravo na pravni lek? Ili, ili su se dostojni sakrili u misije rupe?

Vlastima

pre 14 godina

Ako se zeli dobro Srbiji i ovom narodu, reizbor se mora ponistiti i preispitati celokupni izbor!
VSS kada je birao mislio je da ce biti bez zalbe i da moze da radi sta hoce.

senka

pre 14 godina

Poštovana publiko,
evo još jednog manevra pravne elite, vrhovne pravne misli i odlučivanja.
U prevodu, ove vesti treba da stoji:
Ustavni sud će dostaviti Ustavne žalbe na razmatranje Visokom savetu sudstva, koji nije doneo obrazložene odluke, da bih i doneo.
Visoki savet sudstva će potom, čitajući žalbu na odluku koju nije doneo, da smisli odluku tako da nadmudri navode iz žalbe podnosioca, i da smisli ingeniozni način da opovrgne navode iste, a onda će podnosiocu žalbe biti dat još jedan rok, da se sa istim navodima žali na sada obrazloženu odluku.

Drugim rečima:
sada imamo žalbu, a nemamo odluku, a potom ćemo imati odluku a žalbu smo već potrošili, jer je PRVO PODNETA ŽALBA, a POTOM DONETA ODLUKA.

A ovaj ingeniozni plan smišljen kako bismo stvar razvodnili do kraja, umorili javnost, koja ionako već misli: Šta više hoće te sudije, kad i toliki radnici ostaše bez posla pa nikom ništa..., zamajaće Evropu za neko vreme, a stvar će polako leći.

E pa neće leći. Ćeraćemo se do Strazbura, ovako ili onako.

al

pre 14 godina

Moze li se sprati sramota koja je naneta drzavi? Moze. Ustavni sud bi to mogao. Hoce li? Videcemo. Ali, hoce li neko snositi odgovrnost? Hoce li neko da se povuce sa funkcije i sa javne scene ako je sprovodio neustavnu reformu? Sumnjam. Najbolje bi bilo kada bi se posle Strazbura, koji je cini se neminovna instanca, ODSTETE REGRESIRALE OD NATE, SNEZE, HOMENA I BOSE! To bi ih sve uozbiljilo, nista drugo!!!

Boki

pre 14 godina

Dragi i poštovani kolege, šta više reći o postupanju ovih "istaknutih pravnika", kada je Javni konkurs za prijem na rad u stručnoj službi US RS na kojem sam učestvovao neustavan i nezakonit! Šta više reći kada Konkursna komisija ne poštuje odluku Žalbene komisije kao drugostepenog organa. Toliko o vladavini prava u US RS!

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Ustavni sud je zauzeo stav. Mnogo “važna” vest. Još 1980. kao KANDIDAT za sudiju uspeo sam da u UPRAVNOM sporu Viši sud u NS PONIŠTI izbor sudije (D.T.) koji je bio SLABIJI kandidat od mene. Mogao sam da razgledam konkursni materijal radi pripremanja tužbe. Uspeo sam u tome i da postanem sudija, iako su komunisti bili protiv mog izbora. A danas, u navodno demokratskoj Srbiji i navodno pravnoj državi, SUDIJA već izabran na stalnu funkciju, nema ni toliko prava koliko sam ja imao pre 30 godina! Po zakonu i svaki sudija ima PRAVO na pravni lek, pa i protiv ODLUKE Narodne skupštine Republike Srbije o prvom izboru sudija na 3 godine, budući da se radi i istom JAVNOM OGLASU. Izabrani su za nove sudije većinom “večiti” studenti, sa lošim prosekom – dakle, većina LOŠIJIH kandidata od nereizabranih. Ne poznajem lično gospođu Boljević, ali njene REFERENCE sigurno nema gospođa Mesarović (sa 47 godina izabrana u Okružni sud - 1997. za "vreme" S.M.). Zato se zalažem za poništavanje svih odluka VSS i DTV i posledica njihovih odluka i predloga. I za poništavanje i odluka NS RS. Vratiti sve u PREĐAŠNJE STANJE i izvršiti stvarnu reformu pravosuđa po smernicama koje sam u jednom komentaru već dao. Međutim, reformu pravosuđa treba poveriti PROVERENIM stručnjacima i NESPORNIM pravnim autoritetima, koji bi morali znati i GEOGRAFIJU. Ova je očigledno bila slaba strana naših “deformatora”. Izveštaj o radu "deformisanog" pravosuđa glasi: za 3.5 meseca imao sam 6 rasprava (advokat sam), od toga 2 u Bečeju i 4 van Bečeja. Jedna od najlepših sudskih zgrada u Vojvodini (Bečej) “zvrji” prazna. Sramota nas tek čeka. Ne verujem da će bilo ko prihvatiti kandidaturu za sudiju US (možda g. Ristić, g. Ćirić, g.Homen, g. Simić). Ja se tu ne bih mešao (reče neko).

NN

pre 14 godina

sudija sam, prošla reizbor i sramota me je što sam sudija. najpre zbog načina reizbora, zbog uslova u kojim sada radim (800 predmeta) i zbog toga što ni jedan sudija nije odgovarao za zastarevanje predmeta u krivičnim stvarima do sada.

Pastir Kostja

pre 14 godina

Opet se poigravate sa autoritetom institucije koju predstavljate, koja nije vaša dedovina, nego nasleđe generacija Srba. Pravni stav. Sramota! U Srbiji se već poduže vreme ignoriše sprovođenje zakona i pravnosnažnih presuda, a vi donosite pravni STAV koji NIKOGA NE OBAVEZUJE!!!

vera

pre 14 godina

ako sudujama i tuziocima funkcija prestaje samo na osnovu individualizovanih odluka, koje sadrze, razloge ne(re)izbora, a takvih odluka nema, to i vrapci znaju, onda ni sudijama ni tuziocima nije prestala funkcija. I cemu onda izjasnjenje VSS, oni su u svojim odlukama (veoma strucnim i argumentovanim) sve rekli. Sta ima novo da kazu, osim da sada izmisljaju obrazlozenja.Ocigledno svi kupuju vreme, prave predstavu za gradjane. Ali Nato i Boso mislim da to vise nece moci, sada je stvarno dosta, uradite bar jednom nesto ispravno ako imate znanja i hrabrosti ili odlazite, dok ne bude kasno i za vas i za ovu zemlju koju svesno upropascujete pred nasim ocima i ocima cele Evrope.

to je to

pre 14 godina

Ustavni sud nema ovlascena da nalozi VSS da naknadno i retroaktivno ispravlja svoj postupak i naknadno pise i dostavlja obrazlozenje.
Stoga, ovo znaci da je Ustavni sud potvrdio da postupak koji je sproveo VSS nije Ustavan i da se ima ponistiti.
Zakonska procedura je takva da se sada zalbe sudija i tuzilaca dostavljaju VSS na izjasnjenje, pa se po tome donosi odluka o vec izjavljenim zalbama.
Sve ostalo bi bilo previse apsurdno i za zemlju Srbiju (koja se nazalost ove vlasti nalazi u Evropi)

profesor

pre 14 godina

"Уставна жалба није средство за оспоравање неправилног избора, односно неизбора судија и јавних тужилаца","Уставна жалба не може се односити на избор судија и тужилаца", "Сматрамо да није потребно доносити појединачно образложење за судије и јавне тужиоце". Изјаве Председнице ВСС Нате Месаревић у последњих неколико дана, пред одлуку Уставног суда. Шта после овог рећи о стручности и оспособљености најодговорније за правосуђе у Србији. Једини излаз и за Вас и за нас је да поднесете оставку, јер је очигледно да Сте пали на испиту.

Sladjana

pre 14 godina

Nata Mesarović mora da podnese ostavku! Prvo, odluka Ustavnog suda je šamar Nati Mesarović. Drugo, Nata Mesarović otvoreno laže kada kaže da sudovi rade punom parom. Beogradski sudovi nemaju omote spisa, predmete uvijaju u karo-papir, nemaju tonere, ne izdaju strankama zbog toga prepise i fotokopije, kao ni zapisnike, a advokati sami donose papir za kopiranje. U zgradi bivšeg Petog suda bila je dva puta poplava, poplavljeni su i predmeti, nemoguće je raditi! Reforma je čist promašaj! Pet sudija od 29 u Kuli je napustilo posao zbog uslova rada i broja predmeta u radu! Sudije Apelacionog suda iz Kragujevca smeštene su u Viši sud u Jagodini, a znamo da apelacioni sudovi na papiru postoje od 2002. godine, kao i to da se velike sume novca u Budzetu za apelacije izdvajaju od 2006. godine. Gde je novac uložen, ako nema uslova za normalan rad u apelacionim sudovima. Sudovi su za prva dva meseca, ovako reformisani, potrošili više novčanih sredstava nego pre za celu godinu na ime putovanja, odvojenog života i plaćanja stanova. Da li su to uštede o kojima su pričali? Sram ih bilo bre sve! Istina je da su pohlepni i da čovek ne može ni špaklom da ih skine sa funkcija!

ratibor

pre 14 godina

Pozdravljam do sada sve stavove gospodina Kosanovića, ali mi je jako žao što je ova zemlja pre 30 godina (a što je prava istina) imala više prava i pravde i bezbednosti građana nego ova sada. Ova reforma je urađena da i ono malo dobrog bude ubišteno. Kako se može objasniti da u Požarevcu postaje zamenik tužioca neko ko je diplomirao u 38 godina , ili sada postaje sudija i to višeg suda sa 59 godina. Takvih primera ima mnogo. Molim da Malović, Mesarović i Radovanović odu iz pravosuđa.

advokat

pre 14 godina

malo su neprecizni u izjavama i to mozda stvara problem.

naime postupak po ZALBI ustavnom sudu i predvidja da se o zalbi izjasnjava VSS i zato mu se dostavlja zalba, a zatim se zakazuje rasprava na koju dolaze obe strane i postupa se u skladu sa pravilima postupka pred ustavnim sudom.

dakle to je jedini put a sta ce sve ovi da izmisle NEK NAM JE BOG NA POMOC

SAMO , obzirom na sve konkretno treba biti obazriv i mi cemo za nase stranke u skladu sa rokovima pre isteka 6 meseci od odluke VSS podneti tuzbe sudu u strazburu jer su rokovi u tom delu malo nezgodni pa se je bolje na vreme ubaciti pred sud koji ce da razmotri sve u skladu sa propisima i NEPRISTRASNO

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Jedan komentator, neizabrani kandidat za sudiju na 3 godine, pita se koja prava ima. Trebao bi to kao kandidat znati i osporiti odluku Narodne skupštine Republike Srbije, ukoliko je bolji kandidat od kandidata izabranih u sud za koji je konkurisao. Postoji kod nas Zakon o upravnim sporovima. Tužbu je valjalo podneti do 31.12.2009.g. Vrhovnom sudu Srbije, a od 01.01.2010. Upravnom sudu. Pa da vidimo kakvo nam je pravosuđe zaista. Problem je što kandidat u ovoj "demokratiji" nije mogao da razgleda materijal, jer nisu dozvolili. Ali, već iz biografija mladih kanadidata za nove sudije je mogao videti: dužinu studiranja, prosek i uspeh na pravosudnom ispitu i videti da li su izabrani bolji ili nisu. Tako sam ja nekada radio i uspeo u sporu. Sudio je Viši sud u Novom Sadu (tako se tada već zvao). Ako ovaj pravni lek ne uspe, sledi ustavna žalba i Evropski sud...

Pinokio

pre 14 godina

Pa ljudi, ovo je "žvaka" za narod. To je isto kao kad te bije za đžabe, pa ti saopšti da imaš pravo da plačeš. Stvarno "demokratski" i "velikodušno"

zaječar

pre 14 godina

Ovakvo postupanje Ustavnog suda nema uporiše u Zakonu o ustavnom sudu koji u čl.88 st.1 tač.2 propisuje mogućnost obustave postupka po ustavnoj žalbi samo ukoliko donosilac ustavnom žalbom osporenog akta isti poništi, ukine ili ga izmeni u skladu sa zahtevima podnosioca žalbe. Dakle, pošto je žalba dopuštena dalja procedura zahteva dostavljanje iste donosiocu osporenog akta na odgovor, a ne na doradu kako bi se u isti unelo obrazloženje. To što osporeni akt nema obrazloženje jeste razlog za njegovo poništenje u smislu čl.89 st.2 Zakona o ustavnom sudu. Po kome pravnom osnovu je Ustavni sud kreirao pravilo vraćanja akta donosiocu radi izrade obrazloženja?

Nikola Kosanović

pre 14 godina

Mišljenje o nezakonitom postupanju VSS i njenog predsednika više puta sam komentarisao. Nemam nameru da branim VSS, a posebno ne predsednika ovog tela, jer su se kao pravnici osramotili, ali valja imati u vidu da nisu jedini krivci za fijasko "reforme" pravosuđa. Da je predsednik VSS pravilno shvatila odredbe člana 148. Ustava ona bi se postarala da svaki sudija koji nije izabran na stalnu dužnost dobije POJEDINAČNU odluku VSS o prestanku sudijske funkcije sa INDIVIDUALIZOVANIM obrazloženjem. Ona je govorila da "nereizabrane" sudije nemaju pravo na žalbu iz člana 67. Zakona o sudijama. Nije bila u pravu - prozlazi iz stavova US. Međutim, svemu tome su najviše doprineli upravo "reformatori" pravosuđa koji se sami “hvale na sva usta” dok ih domaća i svetska javnost kritikuje, koji se ne mogu dovesti u direktnu vezu sa VSS i njegovim predsednikom. On su ti koji su načinili veći broj pravno-tehničkih grešaka u novom Zakonu o sudijama (slično je i sa Zakonom o javnom tužilaštvu) i drugim propisima. Ustav Republike Srbije i Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije su bili na snazi u vreme donošenja novog Zakona o sudijama. Očigledno je da je neusklađenost Zakona o sudijama sa odredbama Ustava i Ustavnog zakona, odlučujuće doprinela pogrešnom postavljanju VSS u postupku izbora sudija. Osim toga, ako se poštuju Ustavni zakon i Zakon o Visokom savetu sudstva - taj savet još nije konstituisan jer je ovima propisano da se uslov za konstituisanje stiče danom izbora izbornih članova. U vreme kada je nezakonito VSS "konstituisan" nije bio izvršen izbor svih izbornih članova (nije ni danas). Dakle, sve vreme VSS je nezakonito telo, očigledno nezakonito konstituisano, PRAVNO nepostojeće telo čije su sve odluke i predlozi po sili zakona NIŠTAVNI akti. Nisu se bili stekli ni uslovi iz zakona za izbor predsednika VKS, pa je i ovaj izbor NIŠTAVAN. Sve to se ne može pripisati VSS i predsedniku ovog tela, ali im se može zameriti što su učestvovali u očigledno ništavom "konstituisanju" i što su se pravili kao da je sve što rade po Ustavu i zakonu, a kao pravnici su morali znati da to nije tako. Najodgovorniji su za donošenje ništavih odluka upravo članovi VSS, Malović, Ristić i ostali članovi po funkciji. Ustavni sud neće tek tako moći da pređe preko činjenice da je konstituisanje VSS bilo nezakonito. Još se ne zna ko je UTICAO na to da se konstituisanje izvrši protivno odredbi člana 6. stav 5. Ustavnog zakona i Zakona o Visokom savetu sudstva, imajući u vidu da je drugim zakonima bila propisana primena njihovih odredaba od dana konstituisanja. Ako je konstituisanje bilo ništavo, a jeste, onda mnoge odredbe Zakona o sudijama i Zakona o javnom dužilaštvu do danas nisu U PRIMENI, izbor predsednika VKS je ništav, svi akti VSS su ništavi. Kome je sve ovo trebalo? Gde su naši "reformatori" da objasne ove stvari?