SLO: Razumeli smo poziciju Srbije

Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je da shvata poziciju Srbije koja nije učestvovala na konferenciji o zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Sreda, 24.03.2010.

01:33

Default images

"Shvatam da je ovo bio vrlo osetljiv trenutak, zbog očekivanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu o Kosovu, i da je Srbija zbog toga mozda i još osetljivija", rekao je Žbogar za "Novosti" i dodao da je njegova zemlja sve učinila da Srbija prisustvuje konferenciji na Brdu kod Kranja, ali da u tome nije uspela i da zbog toga veoma žali.

Na primedbu da mediji govore o fijasku konferencije na Brdu kod Kranja, s obzirom na to da nisu došli ni predsednik Srbije, ni predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, ni predsedavajući Saveta ministara Migel Anhel Moratinos, Žbogar je ocenio da je "konferencija bila uspešna, u tom smislu jer je započet dijalog u regionu".

"Dijalog je uvek važan da bi se ostvarilo poverenje koje bi dovelo do mirnije situacije. Veoma žalimo što Srbija nije došla. Pokušali smo da iznađemo način da bi učestvovala. Ovaj put nismo uspeli. Ali, ovo je bio prvi susret, ne i poslednji. Već smo se dogovorili za sledeći skup", kazao je on.

Žbogar je rekao da na predstojećoj konferenciji u Sarajevu, koju organizuje Evropska unija, očekuje da vidi sve predstavnike iz regiona.

"U Sarajevu će biti održana ministarska konferencija između Evropske unije i zapadnog Balkana. Organizovaće je EU. Očekujem prisustvo kako Srbije, tako i Kosova", rekao je Žbogar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: