Odbačene optužbe protiv Petrušićeve

Savet Pravnog fakulteta u Nišu odbacio je optužbe koje su pojedine nevladine organizacije uputile dekanu fakulteta Neveni Petrušić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

15:35

Default images

Pojedine organizacije civilnog društva su, u reakcijama na kandidaturu Petruševićeve za poverenika za zaštitu ravnopravnosti, objavljenim na internet sajtu emisije B92 "Peščanik", kritikovali što su na niškom pravnom fakultetu organizovani skupovi iza kojih, kako tvrde, stoje ultradesničarske organizacije i promociju knjige čiji je cilj bio "negiranje genocida u Srebrenici".

"Skupovi koji su ranije održani na tom fakultetu nisu narušili autonomiju univerziteta i nisu bili u suprotnosti sa osnovnim ustavnim pricipima", navedeno je u saopštenju Saveta Pravnog fakulteta.

Savet fakulteta takođe navodi da je promocija knjige "Srebrenica jul 1995. godine u 'Traganju za istinom'", Milivoja Ivaniševića održana u organizaciji Saveza studenata Pravnog fakulteta i Udruženja intelektualaca "Srpska nacionalna svest".

O knjizi su govorili, kako se napominje u saopštenju, dva redovna profesora od kojih je jedan član SANU, a ista knjiga promovisana je u Patrijaršiji u Beogradu, Banjaluci i Srebrenici.

"Na Pravnom fakultetu u Nišu se održavaju različiti skupovi, tribine, kao i promocije knjiga na različite teme - u oblasti evrointegracija, rada Međunarodnog suda za ratne zločine, istorijske i pravne rasprave i drugo," navodi se u saopštenju sa sednice Saveta.

Savet je takođe odbacio optužbe protiv Petrušićeve koje se odnose na njeno protivpravno postupanje prilikom izmena Pravilnika o radu Centra za pravna i društvena istraživanja i pojasnio raniji postupak realizacije master programa na koji je bilo primedaba.

U saopštenju se navodi da je fakultet uredno objavljivao i dostavljao sve informacije od javnog značaja i predložio upravi fakulteta da ispita mogućnost pokretanja pravnih postupaka radi zaštite ugleda fakulteta.

Dekan Pravnog fakulteta u Nišu Nevena Petrušić odbacila je ranije optužbe pojedinih nevladinih organizacija da je na tom fakultetu dozvolila održavanje tribina iza kojih stoje "ultradesničarske organizacije".

"Rad studentskih organizacija je slobodan", rekla je Petrušićeva ocenjujući optužbe kao "pokušaj diskreditacije" dok traje postupak za izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je ocenila da su optužbe rezultat unutrašnjih nesporazuma na samom fakultetu posle kojih su, od nekih profesora, upućene dezinformacije pojedinim nevladinim organizacijama.

Oko 100 nevladinih organizacija podržalo je kandidaturu Petrušićeve za mesto poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: