Liturgija u Bogorodici Ljeviškoj

U delimično obnovljenoj crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu održana je prva liturgija posle 17. marta 2004. godine.

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

09:55

Default images

Crkva je pre šest godina spaljena, a izgorele freske biće restaurirane pod okriljem Uneska. Stotinak pravoslavnih vernika okupilo se u Bogorodici Ljeviškoj na prvoj litrurgiji u poslednjih šest godina. Mahom su poreklom iz Prizrena iako već godinama ne žive u tom gradu. Kuće su im porušene, a nekima od njih su to učinili i više puta.

Tragovi martovskog nasilja su još vidljivi oko crkve. Njeno dvorište, na nekim mestima liči na smetlište. Vladika Teodosije kaže da je obnova crkve počela, ali da predstoji restauracija njene unutrašnjosti.

Vladika Tedosije ističe da je crkva protiv toga da se njena zdanja na Kosovu pretvore isključivo u muzeje i spomenike, verujući da će vernici svojim okupljanjem učiniti crkve živima.

O crkvi je vernicima govorio vladika Atanasije koji je sa Teodosijem i drugim sveštenicima služio litrurgiju.

Bogorodica Ljeviška je zadužbina kralja Milutina, podizana 1306. i 1307. godine na ostacima katedrale iz XI veka, koja je takođe osnovana na mestu starije, ranohrišćanske crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: