Moskva: Kvartet osuđuje Izrael

Međunarodni kvartet za Bliski istok tražio je od Izraela da obustavi naseljavanje palestinskih teritorija.

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

01:01

Default images

Iako je početak pregovora između dve strane propao, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun se nada da bi sporazum mogao bude postignut za dve godine. U međuvremenu, u Jerusalimu su izbili novi sukobi Palestinaca i izraelske policije.

Za to vreme, Palestinci na zapadnoj obali udarili su temelje prvog planski građenog naselja u poslednjih nekoliko vekova.

Sastanak članova kvarteta u Moskvi završen je zajedničkim saopštenjem, u kome se, prema očekivanjima, "osuđuje odluka izraelske vlade da počne planove za izgradnju novih stanova u Istočnom Jerusalimu".

Međunarodne predstavnike brinu humanitarna situacija i stanje ljudskih prava u Gazi.

Na toj palestinskoj teritoriji najveći problem i dalje predstavlja rukovodstvo ekstremnog Hamasa, koje međunarodna zajednica drži u izolaciji.

Dok diplomate šalju poruke i saopštenja, na Zapadnoj obali niče novo naselje, ali ne jevrejsko.

Ovoga puta grade Palestinci.

Buldožeri su već počeli da kopaju, a graditelji su zamislili da na tom mesti nikne pravi veliki grad.

"Ovo je prvi planski građen palestinski grad, u poslednjih nekoliko vekova. Njegovom izgradnjom doprinosimo borbi za nezavisnu palestinsku državu”, kaže Amir Dajani, menadžer građevinske firme “Bajmi”.

Budući grad zvaće se Ravabi i trebalo bi da postane moderan grad poput većine izraelskih, sa bioskopima, školama, pozorištima i restoranima.

Nedaleko od temelja palestinskog grada nalazi se jedno jevrejsko naselje. Temelji palestinskog grada izazvali su neke dileme kod Izraelaca

“Da li oni planiraju da žive u miru sa nama ili grade da bi nas provocirali? Ima mnogo sličnih stvari koje su mogli da urade u prošlosti, na primer da rasele ljude iz izbegličkih karton naselja. Mislim da je Ravabi dobar projekat", rekao je Izrael Meidad, stanovnik jevrejskog naselja.

Graditelji Ravabija u njegovim budućim stanovnicima vide obrazovane pripadnike srednje klase. Prema rečima jednog od vođa projekta, budući palestinski grad treba da poboljša uslove života Palestinaca, ali i da bude simbol pomirenja i nade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: