"Raška" započela štrajk

Dvadesetak radnica novopazarskog Tekstilnog kombinata "Raška" započelo je štrak zahtevajući smenu rukovodstva fabrike i poštenu privatizaciju.

Izvor: B92

Petak, 19.03.2010.

16:13

Default images

"Zarade nam se isplaćuju bez obračuna, a direktor, koji tvrdi da se doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje redovno uplaćuju, odbija svaki razgovor sa nama", rekla je Totićeva i dodala da se radnicima nudi da se do 2. aprila prijave za socijalni program.

Predsednica sindikalne organizacije "Nezavisnost" u toj fabrici Fatima Totić je rekla Tanjugu da fabrika radnicima duguje od 18 do 26 plata. Ona je kazala da su radnici u proizvodnji primili zaradu za januar ove godine po 12.800 dinara, navodeći da im nije isplaćen deo zarada za period 2006, 2007, 2008. i za celu 2009. godinu.

Totićeva je rekla da se radnice protive i vraćanju imovine bivšim vlasnicima, bar dok se ne donese zakon o tome, i navela da je jedna novopazarska porodica, zbog propusta nadležnih u fabrici, dobila spor za povraćaj zemljišta.

"Došli smo do presude kojom se toj porodici vraća 45 ari zemljišta. Spor smo izgubili jer naš direktor nije dao punomoćje advokatu za zastupanje pred Vrhovnim sudom", kazala je Totićeva i dodala da je gubljenjem tog spora fabrika praktično izgubila 90.000 evra.

Tekstilni kombinat "Raška" je nekada zapošljavao 4.000 radnika u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, a sada u novopazarskom pogonu rade svega 63 radnika.

Novopazarski tekstilci su u žižu javnosti dospeli prošle godine, kada je predsednik Udruženja tekstilaca u tom gradu Zoran Bulatović odsekao sebi deo malog prsta, zbog, kako je tada rekao, nebrige države za radničke probleme.

Jesenas su predstavnici grada i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dogovorili rešenje svih problema tog nekadašnjeg giganta pronalaženjem strateškog partnera i od tada nadležne komisije rade na proceni imovine i sređivanju katastara.

Preostalim zaposlenima je ostavljeno da odluče da li će raditi za novog vlasnika ili će, uz socijalni program, napustiti firmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: