Hodočasnica i magare do Jerusalima

Dvadesetogodišnja Francuskinja Stefani Melar odlučila je da pešice prevali put do Jerusalima, dugačak 5500 km, u društvu magarca koji joj nosi prtljag.

Izvor: B92

Petak, 19.03.2010.

13:47

Default images

Ovih dana na srpskim putevima mnogi su sreli neobičan par. Reč je zapravo o mladoj Francuskinji, koja je na hodočašće ka Jerusalimu krenula peške u društvu svog magareta. Iako je noćila i po planinama, pod malim šatorom tokom zime, ova buduća lekarka kaže da se potpuno oseća bezbedno.

One će na zacrtani cilj sigurno stići, jer su molitve njena najjača odbrana od svih opasnosti na tom putu.

Stefani je u društvu magareta zvanog Lešnik, koje je zaduženo da nosi samo najosnovnije stvari i hranu. Nakon svoje zemlje, Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne, stigla je i u Srbiju, u kojoj je naišla na prijem kakav nije očekivala.

„Neverovatno je koliko su ljudi ovde gostoljubivi, otvaraju vrata svog doma, nude mi hranu i potpuno sam sigurna da u Srbiji neću imati potrebe da spavam pod šatorom, jer me svi dočekuju kao najdražeg rođaka ili prijatelja“, kaže Stefani Melar.

Stefani planira da u avgustu stigne do Jerusalima, gde će završiti jednogodišnje hodočašće. Neplanski u Hotelu Požega, po nagovoru domaćina, provela je dva dana, a sa njom se najviše družila Ana Nikolić, koja kaže da Stefani nije uopšte želela publicitet.

„Dok smo se družile, ona mi je rekla da, kada je krenula na svoj put, niko nije znao za to, samo njena porodica i njena crkva. Ali kasnije, u Italiji je krenula da se pojavljuje u medijima“, kaže Nikolićeva.

Naredno prenoćište Stefani Melar biće u manastiru Vavedenje, koji se nalazi u srpskoj Svetoj gori, ovčarsko-kablarskoj klisuri. U Bugarskoj će joj se pridružiti još dvoje prijatelja, sa kojima će nastaviti put do Jerusalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: