Bajatović: Gasifikacija do 2015.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović očekuje da će potpuna gasifikacija Srbije biti završena do 2015. godine, kada bi trebalo i da se izgradi gasovod Južni tok.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

14:22

Default images

Govoreći o investicijama Srbijagasa u narednom periodu, on je rekao da je za završetak gasifikacije u celoj zemlji, ne računajući izgradnju dva skladišta, potrebno još 450 miliona evra. On je najavio "da će svi postojeći projekti o gasifikaciji biti preispitani i da će se raditi nova studija izvodljivosti, kako bi se utvrdile realne potrebe potrošača".

Prema njegovim rečima, u Srbiji će do kraja godine početi izgradnja još jednog skladišta - Itebej, što podrazumeva i izgradnju gasovoda prema Batajnici.

Prva faza izgradnje tog skladišta biće završena do kraja naredne godine i to će sa kapacitetom u Banatskom Dvoru omogućiti da se u Srbiji skladište dve milijarde kubnih metara gasa.

"Vrednost projekta izgradnje drugog skladišta iznosi 105 miliona evra, od čega će nam 75 miliona odobriti Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), a preostali iznos sredstava obezbedićemo mi", rekao je Bajatović.

Na pitanje novinara o problemima na izgradnji Južnog toka, Bajatović je ocenio "da nije reč o problemima već o pregovaračkom procesu u kome svako gleda da svoju poziciju bolje postavi i da potpiše što bolje ugovore".

"Sumnjam da će se bilo ko odreći velikih tranzitnih zarada i novih energetskih mogućnosti zarad nekakvih ideologija i politike", rekao je Bajatović i dodao da ne veruje da će se Bugarska odreći praktično dve milijarde evra na ime taksi, koliko bi godišnje zarađivala po postojećem projektu Južnog toka kroz tu zemlju.

Bajatović je rekao i da gasovod "Nabuko" u ovom trenutku nije realan projekat, jer se još ne zna "kako bi bio rađen i čime bi bio punjen".

"Potrebe za gasom u Evropi rastu, Južni tok nije preraspodela količine gasa, to su nove količine gasa iz centralne Azije i Rusije", rekao je Bajatović i dodao "da u ovom momentu, ali gledano i na jedan duži vremenski period od desetak godina, iz centralne Azije ne postoje drugi transportni sistemi osim ruskih i onih koji idu kroz Ukrajinu, kako bi gas došao do Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: