Žuti sneg pun teških metala

Žuti sneg koji je pre nekoliko dana pao u Bugarskoj i južnoj Rumuniji sadržao je teške metale i nije obojen peskom iz Afrike, kako se najpre tvrdilo u Sofiji.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

13:35

Default images

Rumunski meteorolozi, na koje se pozivaju bugarski mediji, odbacili su tvrdnju svojih bugarskih kolega da je sneg požuteo zbog peska koji je stigao iz Sahare. Njihova istraživanja utvrdila su da crvenkasti prah sadrži bakar, gvožđe, cink, hrom, olovo, nikl, arsen i kadmijum - teške metale koji se obično nalaze u zemljištu.

Jon Paun iz rumunskog Centra za meteorologiju rekao je da su njihove karte pokazale da žuti sneg nema nikakve veze sa Afrikom. Lekari kažu da ti teški metali, u većim koncentracijama, mogu nepovoljno da utiču na zdravlje ljudi, odnosno jetru, prenose bugarski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: