Ambasadori o ulaganju u Srbiju

Kompanije iz Nemačke, Italije, Grčke i Rusije zainteresovane su za ulaganje u Srbiju, izjavili su amabasadori tih zemalja.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

17:09

Default images

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas kazao je na Kopaonik biznis forumu da u Srbiju nameravaju da investiraju nemačke kompanije koje proizvode automobilske delove, tekstil i rade infrastukturne projekte. On nije mogao da navede imena tih kompanija, ali je kazao da je bio u kontaktu sa tim potencijalnim investitorima.

Ambasador Grčke u Srbiji Domestenos Stodis izjavio je da par grčkih kompanija namerava da ulaže u infrastukturu na Koridoru 10.

Italijanski ambasador Armando Varikio je kazao je da postoji veliki broj italijanskih kompanija koje se raspituju o investicijama u Srbiju.

Varikio je naglasio da u Srbiji već rade italijanske kompanije čiji je godišnji promet 2,4 milijarde evra i da je važan pokazatelj njihovog poverenja u srpsku ekonomiju to što u kriznoj 2009. godini nijedan italijanski investitor nije napustio Srbiju.

Kako je rekao, italijanske kompanije iz regiona zainteresovane su za premeštanje proizvodnje u Srbiju, jer zbog sporazuma o slobodnoj trgovini imaju pristup većem tržištu.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin je kazao da osiguravajuća komanija Sogas završava postupak registracije kompanije u Srbiji i da najveću mogućnost imaju projekti u energetici zasnovani na strateškom partnerstvu.

Konuzin je ipak naveo da ruskim investitorima, koji dolaze da se raspituju i žele da investiraju u Srbiju, govori da budu oprezni.

"Ne obeshrabrujem te kompanije, već samo govorim o oprezu, ali oni i dalje dolaze u Srbiju", rekao je Konuzin.

Ambasadori su zajednički ocenili da je neophodno održanje stabilnosti u Srbiji i regionu.

Poboljšanje ekonomskih prilika i izlazak iz krize su bitni za završetak reformi, približavanje Evropskoj uniji i uključenje u Svetsku trgovinsku organizaciju, ocenili su ambasadori.

Kako su istakli, investicije u infrastrukturu, naročitio u oblasti energetike i saobraćaja, bitne su za ekonomski oporavak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: