Turska povukla ambasadora iz SAD

Odbor kongresa SAD usvojio je rezoluciju u kojoj se stradanje Jermena u Prvom svetskom ratu ocenjuje kao genocid. Turska povukla ambasadora iz Vašingtona.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2010.

22:59

Default images

Turski ambasador u Vašingtonu Namik Tan odmah je pozvan na konsultacije, saopštila je turska vlada nekoliko minuta po usvajanju rezolucije. Odbor za spoljne poslove američkog Kongresa je usvojio rezoluciju rezultatom 23 prema 22, iako je administracija predsednika Obame apelovala na Kongres da ne ljuti Tursku usvajanjem te rezolucije.

Rezolucija, s neizvesnim ishodom, ide na glasanje u Predstavnički dom Kongresa.

Turska, ključni saveznik SAD na Bliskom istoku i u Avganistanu, ranije je upozorila da bi usvajanje rezolucije ugrozilo saradnju između dve zemlje i usporilo pregovore o otvaranju granice sa Jermenijom.

Grupe Amerikanaca jermenskog porekla, podseća AP, decenijma su tražile od Kongresa da stradanje njihovih predaka nazove genocidom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: