Uhapšena bivša prva dama Ruande

Udovica bivšeg predsednika Ruande Žuvenala Habijarimane uhapšena je u Francuskoj zbog sumnje da je učestvovala u genocidu 1994, javlja Rojters.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2010.

18:23

Default images

Vlasti u Ruandi su međunarodni nalog za hapšenje Agate Habijarimane izdale prošle godine, a prema navodima neimenovanog izvora, ona je uhapšena u jednom pariskom predgrađu.

Francuska i Ruanda su diplomatske odnose prekinule 2006. godine nakon što je jedan pariski sudija optužio aktuelnog predsednika Pola Kagamea i devet njegovih pomoćnika da su odgovorni za obaranje aviona predsednika Habijarimane u aprilu 1994. godine.

Ruanda je optužila Francusku da je naoružavala ekstremiste iz plemena Hutu.

Odnosi između dve zemlje su obnovljeni krajem prošle godine.

Agate Habijarimana je Ruandu napustila tri dana nakon smrti supruga, nekoliko godina živi u Francuskoj i negira optužbe da je pomagala u planiranju genocida.

U masakru u Ruandi, koji je usledio nakon smrti predsednika Habijarimane, ekstremisti naroda Hutu su za manje od 100 dana ubili više od 800 000 pripadnika manjinskog plemena Tutsi i umerenih Hutua.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je prilikom prošlonedeljne posete Ruandi izjavio da je Francuska načinila ozbiljne greše kada je u pitanju genocid iz 1994. i da želi da se postara da se odgovorni uhvate i kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: